5 המכות של בניית אתרי וורדפרס
נכתב ב-22 בנובמבר 2021
שוק בניית האתרים היה מוצף, מאז ומתמיד, בחובבנים וחאפרים. וורדפרס, על כל יתרונותיה הנפלאים, רק החמירה את המצב. מערכת ניהול התוכן הפופולרית ביותר באינטרנט יצרה מצג שווא, לפיו כל אחד יכול לעסוק בתחום בניית אתרי וורדפרס. ובכן, זה נכון. כל אחד יכול. אבל לכל דבר יש מחיר, ובמקרה הזה המחיר הוא אתרים גרועים, בלתי מקצועיים, שעושים יותר נזק מתועלת לעסק שעבורו הם נבנים.
אין לנו זמן ל-10 מכות, בשביל זה יש את פסח.
במקום זה, קבלו את חמש המכות, התקלות והבעיות הנפוצות ביותר בתחום בניית אתרי וורדפרס.
מכה #1 – שימוש מוגזם בתוספים
תוספים לוורדפרס זה אחלה. באמת. עשרות אלפי הרחבות חינמיות לאתר שלכם, זמינות בקליק אחד מהיר. לא צריך לעשות כלום, פשוט לחפש ולהתקין. יש תוסף כמעט לכל צורך, ואם אין בחינם, תוכלו למצוא אחד בסכום סמלי. זה היופי של קוד פתוח.
העובדה שיש המון תוספים זמינים לא אומרת שצריך להשתמש בכולם בכל אתר שבונים. התקנת תוסף צריכה להתרחש רק אם באמת יש צורך בפונקציונליות שהוא מציע, ואי אפשר לבצע את הפעולה בקוד. מה רע בהרבה תוספים באתר וורדפרס? בראשו ובראשונה, הם מכבידים על האתר. התקנה של כמות מופרזת של תוספים תגרום לאתר איטי וכבד, שגוגל מאוד לא אוהב והגולשים אוהבים עוד פחות. ריבוי תוספים מייצר גם ריבוי פרצות אבטחה (ראו מכה #3), והם גם עלולים להתנגש אחד בשני. אין שום סיבה להשתמש בתוסף כדי להזין פיקסל של פייסבוק, למקם פרסומות באתר או כדי לראות את נתוני הטראפיק של האתר, למשל. אבל מה לעשות, כאשר מי שבונה את האתר לא באמת יודע מה הוא עושה, לא מבין בקוד ובאופטימיזציה, הוא יבחר באופציה הקלה כדי לספק פונקציונליות – והאופציה היא התקנת תוספים. אתרי וורדפרס עם 20-30 תוספים (ויש הרבה מאוד כאלה), שיושבים על אחסון שיתופי ולא עברו אופטימיזציה, יתקשו מאוד לתפקד וגם הניהול שלהם יהיה איטי ומסורבל.
מכה #2 – אלמנטור הפך לשם נרדף לוורדפרס
אלמנטור הוא תוסף בניית עמודים ויזואלי (בילדר) עם המון אפשרויות ופונקציות. הוא מאפשר לבנות אתרים שלמים עם המון פיצ'רים וגרפיקה מורכבת, בלי לדעת כלום על תכנות, CSS או אפילו HTML בסיסי ביותר. מדובר בכלי מצוין, כאשר משתמשים בו נכון ומבינים את המגבלות שלו.
בשנים האחרונות, אלמנטור צבר פופולריות והפך לכלי מרכזי ומוביל בתחום בניית אתרי וורדפרס. במקרים רבים, הוא הפך לשם נרדף לוורדפרס, ויש בוני אתרים רבים שלא יודעים לעבוד עם שום דבר אחר מלבד אלמנטור.
כאמור, יש לאלמנטור שימושים רבים וחיוביים, אבל ההסתמכות עליו ככלי בניית אתרים בלעדי יוצרת בעיות רבות. עיקר הבעיה, שוב, באיטיות ובסרבול האתר. ברוב המקרים, בוני האתרים שלא יודעים קוד, ולא יודעים מספיק על בניית אתרים באופן כללי, משתמשים לא רק באלמנטור עצמו, אלא מתקינים שלל פלאגינים שמוסיפים לו פונקציונליות (כן, כן, תוספים לתוסף!). התוצאה: עמודים מורכבים ויזואלית (אם כי לא תמיד נוחים למשתמש או יפים באופן כללי), שלוקח להם 8-10 שניות להיטען. הזמן הרצוי לטעינת עמוד אינטרנט הוא פחות מ-2 שניות. תוסיפו לזה שימוש נרחב ובלתי נחוץ בתוספים באופן כללי, ותקבלו אתר וורדפרס שבקושי זז, ושמאוד קשה לקדם בגוגל. וכל זה למה – עצלנות וחוסר ידע בסיסי שנדרש לצורך פיתוח אתרים איכותיים.
מכה #3 – אפס הבנה או הקפדה על אבטחת מידע
פרשות כמו הפריצה לסייברסרב זוכות לסיקור תקשורתי נרחב, אבל אתרים קטנים ובינוניים נפרצים על בסיס יומיומי באינטרנט. למה זה קורה? יש הרבה סיבות – מאחסון לא מאובטח ועד התנהגות אנושית בעייתית, אבל אחת הסיבות לכך שאתרי וורדפרס נפרצים בתדירות גבוהה יחסית, היא חוסר הידע של בוני האתרים החאפרים, שמוכרים אתרים ב-1,000 שקל. שימוש מוגזם בתוספים, התעלמות מאמצעי הגנה בסיסיים (כמו הגנה על מסך הלוגין בוורדפרס), ואפילו דילוג על פרקטיקות בסיסיות כמו ביצוע גיבויים – כל אלה נובעים מחובבנות וחוסר הבנה, ויכולים לגרום לנזק עצום לבעל האתר. זה נכון שאי אפשר להגן על אתר ב-100%, אבל יש כמה צעדים פשוטים שמסייעים מאוד בשמירה על אתרי וורדפרס מפריצות, רק שבוני אתרים גרועים לא יטריחו את עצמם לבצע אותם.
מכה #4 – קופצים למים ללא אפיון בסיסי
הלקוח לא יודע מה הוא רוצה, בונה האתרים לא יודע איך לבצע ולא ממש אכפת לו, אבל יאללה, בואו נקים אתר! וככה בדיוק נראה התוצר הסופי – כמו בית שבנו אותו בלי תוכנית אדריכלית מסודרת ועוד שנייה יפנו אותו כי הוא עומד לקרוס. לא סביר שכל בעל עסק קטן ישקיע באפיון אתרים מלא בשביל אתר תדמיתי, ועדיין יש צורך בהגדרה בסיסית, לכל הפחות, של הצרכים והפיצ'רים הנדרשים באתר – לפני שמתחילים לבנות, ולא אחרי.
מכה #5 – אין עם מי לדבר
אחרי שבעל האתר קיבל לידיו את המפתחות לוורדפרס והתחיל להשתמש במערכת, האו מגלה שקיבל תוצר ירוד ובעייתי. ואז כבר אין עם מי לדבר, כי החאפר לא יכול לתקן משהו שהוא בקושי יודע איך לבנות. האתר איטי? האתר נפרץ? האתר לא מביא לידים? האתר לא מתקדם בגוגל? תסתדרו. בונה האתרים שלכם כבר עבר לפרויקט הבא ואין לו זמן או יכולת לתקן את התקלות שהוא יצר. יכול מאוד להיות שהוא בכלל לא בנה את האתר בעצמו, אלא השתמש בשירותים זולים במיוחד כמו פייבר – ועם זה באמת שאין הרבה מה לעשות.
בחלק מהמקרים ניתן לתקן את התקלות ולשפר את האתר. לפעמים אי אפשר, וצריך לבנות את האתר מחדש. בכל מצב, זה דורש מהלקוח הוצאה כספית גבוהה, לפעמים הרבה יותר גבוהה ממה שהוא היה משקיע בבניית אתר וורדפרס מקצועי ואיכותי. כמו שאומרים – Buy it cheap, buy it twice. אתר וורדפרס זול בסוף יעלה לכם ביוקר.