[email protected] // 054-6566464

כיצד מתמודדים עם גניבת תוכן?

נכתב ב-14 בספטמבר 2016

גניבת תוכן

גניבת תוכן באינטרנט היא תופעה עתיקת יומין. אם כתבתם טקסט איכותי, פוסט שהפך פופולארי או צילמתם תמונה או סרטון מוצלחים, יש סיכוי טוב שמישהו ינסה לרכוב על ההצלחה שלכם, במקום להתאמץ ולייצר תוכן טוב בעצמו. הפרת זכויות יוצרים יכולה להיות עניין עדין ומורכב, אבל בישראל כמו בישראל – העדינות מאיתנו והלאה.

כמי שכותבת באינטרנט כבר למעלה מ-20 שנה, נתקלתי במקרים רבים של גניבת תוכן. וכשאני מדברת על גניבת תוכן, הכוונה היא להעתקה מלאה, קופי פייסט ללא היסוס או עוררין, של טקסטים שלמים שנמצאים במקומות גבוהים במנועי חיפוש. מאחר שאני גם מצלמת לא מעט, גם התמונות שלי נגנבות השכם והערב, בעיקר בפייסבוק ובאינסטגרם.

בעבר, היה מדובר בעיקר בגניבת פוסטים מהבלוגים השונים שלי. בתקופה ההיא, של תחילת שנות ה-2000, גוגל גם לא תמיד ידע לזהות מהו התוכן המקורי, ולכן היה לגניבת התוכן פוטנציאל של ממש לפגוע בקידום הבלוג ובטראפיק. היום, גוגל הרבה יותר אינטיליגנטי, ויודע לזהות תוכן מועתק, ולמקם אותו נמוך מאוד בתוצאות החיפוש. באופן פרדוקסלי, זה מקשה על איתור תוכן גנוב באופן פסיבי, ומצריך בדיקות אקטיביות באופן תקופתי.

האינטיליגננציה של גוגל לא הפכה את גנבי התוכן לזהירים יותר. אני יודעת בוודאות שטקסטים שלי מסתובבים בבלוגים של אנשים עצלים, שאפילו טקסט מקורי לא יודעים להפיק. ברוב המקרים זה לא שווה את הטרחה שבשליחת מייל נזעם, כי אלה באמת אתרים קטנים ושוליים שלא גורמים נזק.

לאחרונה, עם זאת, נתקלתי בגניבת תוכן בוטה ומעצבנת במיוחד – עמודים שלמים מתוך אתר החברה שלי, The Shark Lady, הועתקו על ידי מתחרים בתחום בניית אתרי וורדפרס. טקסטים נוספים, כמו למשל המאמר על אחסון אתרים ועמוד ניהול אתרים, נגנבו אף הם על ידי חברות שונות, שעוסקות באותם תחומים שבהם אני עוסקת. מדהים לראות איך חברות שמתיימרות להיות רציניות, מעתיקות תכנים בצורה כל כך בוטה ומטומטמת. מדובר בהוספת חטא על פשע – לא מספיק שהם גונבים את התוכן, הם גם משתמשים בו להתחרות במקור שממנו גנבו. זה נכון שהטקסט הגנוב לא יופיע במקום גבוה במנועי החיפוש, אולם מאחר שמדובר בטקסטים איכותיים, הרי שאם לקוח בכל זאת יגיע לאתר הגונב, ייתכן שהוא ישתכנע לרכוש ממנו שירותים.

הטמטום שבגניבת תוכן בשנת 2016 מרהיב במיוחד, משום שגוגל מאפשר בקלות לאתר טקסטים ותמונות גנובות, על ידי חיפוש פשוט.

איך מאתרים גניבת טקסטים?

בספרו של טום קלנסי, "משחקים פטריוטיים", מסביר הגיבור, ג'ק ראיין, על שיטה לאיתור הדלפות של חומר חסוי, שפיתח עבור ה-CIA. במהלך כתיבת דו"חות סודיים, יוצרים עותקים ממוספרים עם ניסוחים שונים במקצת בכל עותק. העותקים הממוספרים מועברים לאנשים שונים. כותבי הדו"ח צריכים להקפיד לנסח חלק מהמשפטים בצורה דרמטית וייחודית, על מנת לפתות עיתונאים או מפרסמים אחרים לצטט את הדו"חות מילה במילה. וכך, אם משפטים מסוימים מופיעים בתקשורת, נותר רק לאתר את הדו"ח הממוספר ולברר מי קיבל אותו. השיטה הזו נקראת "מלכודת כנריות".

באופן דומה, כל מה שעליכם לעשות הוא לסמן משפטים בולטים וייחודיים מהטקסטים שלכם ולבצע חיפוש בגוגל. סביר מאוד להניח שהאתר שלכם יופיע ראשון, אבל אם הטקסט נגנב במלואו (וגם אם עשו בו שינויים קלים), תוכלו לראות את האתרים שגנבו אותו כבר בתוצאות השנייה והשלישית. לדוגמא, אם ניקח משפט מהעמוד שלי: "כ-100 אלף אתרי וורדפרס חדשים צצים מדי יום באינטרנט, מה שהופך את וורדפרס למערכת ניהול האתרים הפופולרית ביותר בעולם", ונריץ אותו בגוגל, נקבל את התוצאות הבאות:

איתור תוכן גנוב בגוגל

 

אתם יכולים לנתח את התוצאות בעצמכם. שימו לב שאפשר למצוא את החשודים העיקריים כבר בתקצירים. העתקה של משפט אחד, כמובן, לא מספיקה כדי להגדיר את כל התוכן כגנוב, ולכן יש צורך בכניסה ללינקים ובדיקה מעמיקה.

אם כבר נכנסתם לאתר שגנב תוכן, כדאי לעבור על העמודים השונים בו ולראות האם יש בו תכנים גנובים נוספים. ודאו שאכן מדובר בהעתקה בוטה של טקסט משמעותי, משום שלא כל שכתוב טקסטים מתפרש משפטית כגניבת תוכן.

איך מאתרים גניבת תמונות?

מנוע חיפוש התמונות של גוגל מאפשר חיפוש באמצעות תמונה. פשוט מעלים את התמונה או מדביקים לינק שבו נמצאת התמונה המקורית. בפייסבוק ובאינסטגרם אין מנגנון חיפוש תמונות כזה, אולם אפשר לחפש לפי נושא התמונה או מילות מפתח רלוונטיות. אפשר גם לעקוב אחרי גנבי תוכן ידועים (עמודים מסוימים שמסתמכים בעיקר על העתקות, למשל). בנוסף, מעצם טיבן של רשתות חברתיות, תמונות טובות זוכות לשיתופים רבים והעתקות רבות, ולכן יש סיכוי טוב שתיתקלו בהן גם בלי שתחפשו באופן אקטיבי.

גנבו לי תוכן – מה עושים?

לא משנה מה תחליטו לעשות בהמשך, חשוב מאוד לתעד את הגניבה באמצעות צילומי מסך ושמירת לינקים. ברוב המקרים, המעתיקים מסירים את התוכן הגנוב במהירות לאחר שפונים אליהם, מחשש לתביעה.

הקפידו לצלם את כל המסך עם הטקסט או התמונה הגנובים, וצרפו גם צילום מסך כללי, שבו רואים בבירור את ה-URL של האתר הגונב ולא רק את התוכן המועתק. בצעו צילומי מסך גם של החיפוש בגוגל שהוביל אתכם לאתר המעתיק. אם הגעתם לאתר באמצעות פרסומת (באנר או קישור ממומן) – תעדו גם את זה. אם התוכן הוסר בפתאומיות, נסו לאתר אותו באמצעות Google Cache או ארכיון האינטרנט.

בשלב הבא, אתרו את הבעלים או המפעילים של האתר. לא תמיד זה פשוט. לעתים, פרטי יצירת הקשר המוצגים באתר לא יהיו עדכניים, או שיובילו בכלל לחברה אחרת. בדקו מי הבעלים של הדומיין של האתר באמצעות Whois. אם מצוין מייל או מספר טלפון, הריצו עליהם חיפוש בגוגל ואתרו כמה שיותר פרטים אודות מחזיק האתר. כדאי אף להשקיע מספר שקלים ולקבל מרשות התאגידים נסח חברה, שבו יש פרטים עדכניים (בדרך כלל) על החברה ובעליה.

לאחר שתיעדתם כל פרט חשוב בגניבת התוכן, עומדות לפניכם מספר אפשרויות:

פנייה לגורם שהפר את זכויות היוצרים שלכם – שלחו מייל או התקשרו אל גנב התוכן והקליטו את השיחה. נסו לברר מאיפה הגיע אליו התוכן ומדוע העתיק אותו ממכם. במקרים רבים, וכדי לא להסתבך, התוכן הגנוב יוסר באופן מיידי. לעתים יטענו בפניכם מפעילי האתר או בעלי החשבון בפייסבוק כי התוכן הועבר או נמכר להם על ידי גורם שלישי. חשוב לדעת כי פסק דין שנקבע בנושא, לא מסיר את האחריות מבעל הפלטפורמה שבה פורסם התוכן הגנוב. אם תרצו לתבוע אותו, ככל הנראה יש לכם קייס.

אם מדובר על גניבה של תמונה או סרטון בפייסבוק, אינסטגרם או יוטיוב, תוכלו להשתמש בכלי דיווח הפרת זכויות יוצרים. מנסיוני, אם יש לכם הוכחות מספקות שהתוכן המקורי שייך לכם (באמצעות לינק או העלאת התמונה ישירות לטופס התלונה), שלושת הגורמים הנ"ל יפעלו במהירות (לעתים תוך דקות) ויסירו את התוכן הגנוב. לעתים הם אף יחסמו את החשבון של מפר זכויות היוצרים. קחו בחשבון שאתם נדרשים לציין את שמכם המלא בטופס, והשם מוצג בפני בעל החשבון שנחסם או שממנו הוסר התוכן הגנוב. ספקו כמה שיותר פרטים והוכחות והקפידו למלא את כל השדות הנדרשים בצורה מדויקת.

אם גנבו לכם טקסט, פוסט או מאמר, אתם יכולים, כאמור לפנות לגורם המפר. שקלו היטב את הצעדים שלכם והחליטו האם בכל מקרה של גניבה כדאי לכם להתאמץ ולדאוג להסרת התוכן הגנוב. אם בלוג קטן, זניח וישן העתיק פוסט שלכם, סביר להניח שלא שווה לטרוח בעניין. כאשר הגניבה מתבצעת על ידי גורם מסחרי או אתר תוכן גדול – סביר להניח שתרצו לפעול.

אם פנייה ישירה אינה עוזרת – מכתב מנוסח היטב מעורך דין המתמצא בתחום זכויות יוצרים יחולל פלאות, ברוב המקרים.

כאשר מדובר על גניבה מסיבית ומתמשכת, או התעלמות מהפניות שלכם, תוכלו לשקול תביעה בבית משפט לתביעות קטנות. עם זאת, קחו בחשבון שמדובר בתהליך שיכול לעלות לכם כסף, והתוצאה לא תמיד מצדיקה את ההשקעה.

שיימינג ברשתות חברתיות הוא גם אפשרות, אולם כדאי להיזהר ולא לנקוט בצעדים כאלה סתם כך, משום שהיוצרות עלולות להתהפך ולפתע תוכלו למצוא את עצמכם נתבעים בגין לשון הרע.

ניהול אתרים - 25 שנות ניסיון ומקצועיות ללא פשרות!

צרו קשר והזניקו את האתר שלכם קדימה!