ניהול אתר מכירות מצליח: איך יוצרים ומתפעלים אתר חנות?
נכתב ב-15 בינואר 2022
האינטרנט התמלאה באתרי מכירות חדשים. מגיפת הקורונה שינתה את אפשרויות והרגלי הצריכה, ובעלי חנויות פיזיות הבינו שהם חייבים למצוא את המקום שלהם אונליין, אחרת לא יוכלו להמשיך לעבוד. מצד אחד, מדובר ביתרון גדול עבור הלקוחות – מבחר המוצרים שניתן לרכוש באינטרנט גדל משמעותית, אפשר לרכוש בקלות מאתרים ישראלים ולקבל את המשלוח במהירות (בניגוד למשלוח מחו"ל), נוח יותר לקנות בעברית וגם יש עם מי לדבר (תיאורטית, תיכף נגיע לזה) במקרה של בעיה.
עבור בעלי האתרים, לעומת זאת, המצב לא אידיאלי. השוק מוצף באלפי אתרי מכירות חדשים, שהוקמו בחופזה. התחרות על המכירות באינטרנט עזה מתמיד, קידום אתרי מכירות בגוגל הפך למאתגר עוד יותר ויש צורך להשקיע הרבה יותר בקמפיינים פרסומיים על מנת לבלוט ולמשוך את הגולשים, שנהנים מהיצע רב ומגוון. בעלי חנויות פיזיות צריכים כעת להתעסק עם נושאים שמעולם לא העסיקו אותם בעבר – ממשלוחים, דרך מתן שירות במייל או בווטסאפ ועד תחזוקת אתר וטיפול בתקלות טכניות. השוק התחרותי גורם לכך שיש הרבה יותר אתרי מכירות, אבל לאו דווקא יותר מכירות. כדי שאתר איקומרס יניב רווחים, יש צורך בהשקעה משמעותית בתשתית ובשירות הלקוחות. הקמת אתר חנות במהירות וללא מחשבה תגרום בעיקר לבזבוז כסף. נוכחות אונליין לא מיתרגמת אוטומטית למכירות ולרווחים.
ניהול אתרים מקצועי יבטיח לכם אתר מכירות מצליח – צרו קשר עכשיו!
ניהול אתר מכירות – כך תעשו זאת נכון
מי בכלל צריך אתר איקומרס?
לפני שאתם עולים באינסטגרם עם פוסט מתרגש על האתר החדש, שאלו את עצמכם: האם יש לי בכלל צורך באתר חנות? נכון, אתם רוצים וצריכים למכור את המוצרים שלכם אונליין, אבל לשם כך לא צריך להקים אתר ולשאת בעלויות התפעול המתמשכות שלו. אם יש לכם מלאי קטן של מוצרים, או שאתם מוכרים מוצרי נישה ולפי הזמנה, יכול להיות שכדאי לכם למכור ב-eBay או ב-Etsy, במרמלדה מרקט או בפלטפורמה מתאימה אחרת. היתרון בפלטפורמות מכירה קיימות היא שאתם לא צריכים לדאוג לתחזוקה ולתשתית – הן קיימות שם לרשותכם, תמורת עמלות כאלה ואחרות. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לצלם את המוצרים, לכתוב תיאור מושך ולהעלות אותם לאתר. זה כמובן לא אומר שהם יימכרו, אבל העלויות הראשוניות של המכירה והתפעול הן פרומיל לעומת מה שצפוי לכם בהקמת אתר מכירות עצמאי.
רגע לפני ההקמה
עוד לא, עוד לא… אתר מכירות בדרך כלל מורכב יותר מאתר תדמיתי סטנדרטי. יש בו שלל פרמטרים שצריך להתייחס אליהם ולתכנן אותם לפני ההקמה, אחרת התוצר הסופי לא יהיה מוצלח. תהליך התכנון הזה נקרא "אפיון אתרים", והוא הרבה יותר משמעותי וחשוב כשמדובר באתר סחר. בין הפרמטרים שצריך לקחת בחשבון: בחירת אחסון לאתר, הטכנולוגיה שעליה תבנו את האתר ומערכת ניהול התוכן, סליקה ואמצעי תשלום, התאמה לסלולר, אבטחת מידע, נגישות לבעלי מוגבלויות ומדיניות פרטיות ועוד. וכמובן, יש את האלמנטים הרגילים שאליהם צריך להתייחס בהקמת אתר, כמו עיצוב, תוכן וקידום במנועי חיפוש. בעולם אידיאלי, כל תהליך הקמת אתר יתחיל באפיון. אבל, אנחנו חיים בעולם האמיתי, ולעסקים קטנים לרוב אין כסף או זמן להליך אפיון מקצועי. עם זאת, כאשר מדובר על הקמת אתר מכירות, ויתור על אפיון עלול להכניס אתכם לצרות רציניות בהמשך הדרך, והתיקונים יכולים לעלות יותר מהמחיר המקורי עבור הקמת האתר. אל תתפשרו, בצעו תהליך אפיון מסודר ומפורט ככל האפשר והתייעצו עם אנשי מקצוע רלוונטיים שיסייעו לכם לבחור במסלול הנכון ויספקו לכם תוצרים מתאימים.
שירות לקוחות
לא סתם אני מציינת את הסעיף הזה לפני סעיפים אחרים. אתר יכול להיות יצירת מופת טכנית, מעוצב כמו רמקול של באנג אנד אולפסן ומכניס אלף גולשים בשעה ומכירות ללא סוף. הכל טוב ויפה, אבל אם לא תדעו לטפל בלקוחות שלכם אונליין, הביצועים של האתר לא יהיו שווים דבר. שירות לקוחות אונליין הוא מאתגר לא פחות, ואולי יותר, משירות פרונטלי. הלקוחות לא רואים אתכם וצריכים להסתמך על אמצעים טכנולוגיים כדי לשוחח איתכם. הם לרוב מגיעים אליכם אחרי כמה ניסיונות כושלים לבצע רכישה ותסכולים אחרים, או כאשר יש בעיה עם המוצר או המשלוח; יש אנשים המתקשים בשימוש באתרי אינטרנט ועלולים להסתבך בתהליך הקנייה ותצטרכו לעזור להם מרחוק; הלקוחות רוכשים בשעות שונות של היום ומצפים לקבל שירות מהיר בכל זמן ועת; כמות הלקוחות עשויה לגדול משמעותית, מה שיגדיל את העיסוק בשירות. במילים אחרות, אתגרי השירות הם גדולים, ועליהם בדרך כלל נופלים וקמים אתרי מכירות באינטרנט. בדקו את עצמכם: האם אתם מסוגלים וערוכים לתת שירות לקוחות מקצועי ואיכותי ללקוחות באינטרנט? אם לא, זה הזמן לשכור עובדים שיטפלו בנושא, ולוודא כל הזמן שהלקוחות שלכם רוכשים ומרוצים.
השאירו את המקצועיות למקצוענים
בעלי עסקים קטנים נוטים לנסות ולעשות הכל לבד – מספירת מלאי ועד ניהול אתרים. בחלק מהמקרים, מדובר בבחירה הגיונית. עסק קטן לא תמיד יכול להרשות לעצמו לשכור נותן שירות עבור כל משימה שיש לו. עם זאת, כאשר מדובר על ניהול אתר מכירות, מומלץ שלא לוותר על אנשי מקצוע. פיתוח אתר, קידום במנועי חיפוש, ניהול האתר – כל אלה צריכים להתבצע על ידי אנשי מקצוע שמבינים היטב את התחום התחרותי של מכירות באינטרנט. אל תנסו לעגל פינות ולעשות הכל בעצמכם. אל תנסו לכתוב מסמכים משפטיים כמו תנאי שימוש באתר – זה מסמך שצריך להיכתב על ידי עורך דין שמבין בנושא, בדיוק כמו שסליקת תשלומים באשראי צריכה להתבצע על ידי גורם פיננסי מוסמך ומוכר.
טוב מראה עיניים? אז שיהיה טוב!
עידן האינסטגרם כבר כאן מזמן, ועדיין יש בעלי אתרי מכירות שלא מבינים את חשיבותם של צילומי מוצרים איכותיים. התמונות באתר צריכות להיות מקוריות (כלומר, לא גנובות), איכותיות, ברורות וגדולות. רצוי להציג מוצרים מכמה זוויות במידת האפשר ולוודא שיש התאמה טובה בין נראות המוצר בתמונה ובין המראה שלו בפועל. ישנם מקרים בהם צריך להזמין צלם מקצועי, ובמקרים אחרים תוכלו להקים בעצמכם סטודיו מינימליסטי ולצלם בטלפון.
אתגר התוכן
אתרי מכירות מהווים אתגר תוכן ייחודי. תיאורי המוצרים צריכים להיות מושכים ושיווקיים כדי שהלקוחות ירצו לקנות, אבל גם לעמוד בכללים של קידום אתרים, על מנת שגוגל יאהב את האתר וידרג אותו גבוה. ישנם מצבים רבים של מוצרים זהים או דומים, שהתיאורים שלהם חוזרים על עצמם (בעיית תוכן כפול), מוצרים "משעממים" שקשה לכתוב עבורם תיאור מעניין, מוצרים טכניים מאוד שלא קל לפשט ולהסביר את היתרונות שלהם ועוד. מי שבוחר לרכוש באינטרנט, לרוב מעדיף למצוא את המידע באתר שלכם ולא להזדקק לשירות הלקוחות, לכן המידע על כל מוצר צריך להיות מפורט וברור ככל האפשר. כתיבת תוכן לאתר איקומרס, כמו תוכן בכלל, היא נושא שנוטה להיזנח לקרן זווית. הזלזול בתוכן יכול לעלות לכם ביוקר ובאובדן מכירות. השקיעו מה שצריך בכתיבה איכותית, ברורה, שיווקית, מוכרת ומותאמת למנועי חיפוש.
ניווט באתר
אם הלקוחות מחפשים מוצר ספציפי, והאתר שלכם בנוי היטב, סביר להניח שהם יגיעו ישירות לדף המוצר הרלוונטי מגוגל. אתם, כמובן, רוצים שהגולשים יישארו באתר כמה שיותר ויקנו מוצרים נוספים בזמן שהותם. חלק מהלקוחות יגיעו לעמוד הראשי שלכם ולא ינחתו ישירות בדף המוצר הספציפי שהם רוצים. חלק מהם מגיעים בפעם הראשונה ורוצים לראות מה יש לכם להציע. לכן, ישנה חשיבות עצומה לניווט נוח וקל באתר. הציעו ללקוחות כמה שיותר אפשרויות ניווט – תפריט רגיל; חיפוש פנימי עם אפשרויות סינון לפי גודל, צבע, מחיר ועוד; דף קטגוריות ויזואלי; חלוקה לפי נושאים (מתנות עבור X, מוצרים לבעלי תחביבים מסוימים וכדומה) וכל תצורת ניווט אחרת הרלוונטית למה שאתם מוכרים.
הסתמכו על נתונים ולא על אינטואיציה
האמצעים הטכנולוגיים הקיימים כיום מאפשרים לעקוב בצורה די טובה ומדויקת אחר התנהגות הגולשים באתר. הכוונה היא לא רק לכלים כמו אנליטיקס של גוגל, אלא גם Search Console וכלים הבודקים את התנועה הפיזית של הגולשים, על מה הם מקליקים, מה מעכב אותם ואיפה הבעיות בניווט או במכירה. למשל, אם יש לכם הרבה כניסות לאתר אבל מעט מכירות, כדאי לבדוק מה בדיוק הגולשים עושים באתר ואיפה הם נעצרים. אם אין מספיק כניסות, כדאי לבדוק מה המצב באנליטיקס ובמנועי החיפוש וכן הלאה. בכל מקרה, אל תחליטו לקדם מוצר מסוים או להוריד מוצר אחר על סמך תחושת בטן. אל תחליפו טכנולוגיה רק כי משהו "לא נראה" לכם. הסתמכו על דאטה ומספרים, מחקרים ובדיקות אמיתיות – כך תקבלו תמונת מצב מדויקת של המתרחש באתר, ותוכלו למצוא פתרונות נכונים לבעיות.
בדקו ללא הפסקה
לפני ההשקה, תוך כדי תקופת ההרצה וכל זמן שאתר המכירות שלכם באוויר – אל תפסיקו לבדוק אותו. גלשו ממכשירים שונים ובמסכים שונים, נסו לבצע חיפושים ורכישות ולראות אם יש בעיות בדרך, קראו שוב ושוב את התוכן כדי לוודא שהמידע נכון וכתוב היטב, בדקו שינויים באתר בסביבת פיתוח לפני שמעלים אותם לאוויר, והמשיכו לבדוק כל הזמן. נפילה או בעיה באתר מכירות עלולה לגרום להפסדים משמעותיים אם לא מתקנים אותה בזמן. זה האתר שלכם, האצבע על הדופק צריכה להיות שלכם גם כן.
ניהול אתרים מקצועי יבטיח לכם אתר מכירות מצליח – צרו קשר עכשיו!