פורשופ מכרו נכסים דיגיטליים והכנסה פסיבית – בפועל קיבלתם הפסד אקטיבי
נכתב ב-14 ביולי 2022
הפרשה של פורשופ רחוקה מלהסתיים, אבל אפשר כבר לעשות סיכום ביניים. אם נפלתם בהונאה של פורשופ, והגעתם לכאן בחיפוש אחר פתרונות או בשורות טובות – צר לי לאכזב אתכם. כמו שזה נראה כרגע, כל שקל שהכנסתם לחברה הזו יישאר אצלה, ואתרי הזבל שקיבלתם בתמורה לא שווים כלום. לא מדובר בהגזמה לצורך כתיבת פוסט פרובוקטיבי – האתר שקיבלתם מפורשופ הוא הדבר הכי רחוק מנכס דיגיטלי מניב שיכול להיות, ואין מה לעשות איתו. הדבר היחידי שאתם יכולים לעשות זה להתלונן במשטרה או לתבוע את החברה ולנסות לקבל את הכסף שלכם או פיצוי כלשהו.
למכירה: אתר חסר ערך
פורשופ עלו אצלי על הרדאר לפני כשנה וחצי. נתקלתי רנדומלית בפרסום שלהם, שמציע לאנשים לקנות "נכס דיגיטלי מניב" ולהרוויח הרבה כסף בלי לעשות כלום. הצצה מהירה בקשקוש שהם קראו לו "בורסת האתרים" – היצע האתרים שהם שיווקו כנכסים דיגיטליים – הבהירה לי מיד שמדובר בבולשיט. האתרים של פורשופ נמכרו באלפי שקלים (וייתכן שחלקם נמכרו גם בעשרות אלפי שקלים) ללקוחות נאיביים. מדובר באתרי White Label או אתרי Cookie Cutter – אתרים שנגזרים מאותה תבנית, נראים בדיוק אותו דבר והערך שלהם גם כן בדיוק אותו דבר – אפס.
כבר אז המספרים לא התחברו – רק המחיר של האתר עצמו, בלי דמי הניהול, היה גבוה מאוד (חלק מהאתרים הוצגו במחיר של 25-40 אלף שקל). כדי להחזיר השקעה כזו ולהתחיל להרוויח צריך טראפיק חזק מאוד באתר – כמה אלפי גולשים ביום לפחות, במיוחד אם האתר מתבסס על דרופשיפינג – מכירה ושילוח דרך צד שלישי של כל מיני מוצרים חסרי תועלת. התוכן של האתרים היה נראה סביר, אבל לא היה בו שום ייחוד. בשלב הזה לא בדקתי לעומק את האתרים, אבל היה לי ברור שמדובר בבולשיט. העובדה שהחברה לא הציגה את עצמה בצורה שקופה וברורה בקמפיין הזה, היוותה גם היא נורה אדומה בוהקת.
כשכתבתי את הפוסט עליהם אז, לא הייתי מודעת להיקף התופעה ולכמות האנשים שהלכה שולל אחרי ההבטחות הריקות של פורשופ. בעיקר עיצבן אותי הזיהום הסביבתי האינטרנטי שאתרי זבל כאלה יוצרים.
הכנסה פסיבית או הפסד אקטיבי?
בזמן שעבר מאז, התחלתי לקבל טלפונים מאנשים שנתקעו עם האתרים האלה ונפל להם האסימון – בקצב ההכנסה המגוחך שהם ראו, אין להם סיכוי אפילו להחזיר את ההוצאה הראשונית, אלא לאחר 5-7 שנים. על רווח של ממש כבר אין מה לדבר. בהתחלה היו כמה טלפונים רנדומליים, פה ושם. כולם הגיעו אליי מחיפוש "ניהול נכסים דיגטליים" בגוגל, כי הם חשבו שאם פשוט יעבירו את האתר לניהול של חברה אחרת, זה יציל את המצב. בחודשים האחרונים שטף השיחות התגבר, ודיברתי והתכתבתי עם כמות גדולה מאוד של אנשים שניסו להציל את ההשקעה הכושלת שלהם.
הסיפור חזר על עצמו בכל השיחות:
- הלקוחות קנו אתר אחד או יותר מפורשופ בסכום של לפחות עשרת אלפים שקל. האתרים כולם היו מבוססי וורדפרס.
- הם שילמו דמי ניהול חודשיים על כל אתר. לפי מה שהבנתי, התשלום החל בכ-1,200 שקל לחודש והגיע גם ל-3,000 שקל לאתר, בכל חודש.
- התשלום החודשי לפורשופ היה אמור לכסות כתיבת תכנים וקמפיין ממומן.
- בחלק מהמקרים צורף לאתר עמוד פייסבוק, חסר לייקים, פעילות או ערך כלשהו.
- הלקוחות לא קיבלו אינפורמציה לגבי התכנים החדשים באתר (סביר מאוד להניח שלא היו כאלה) או איזה קמפיין רץ בדיוק.
- למרות שזה אתר וורדפרס ואין שום בעיה שהלקוח יקבל אליו גישה מלאה, פורשופ לא נתנו גישה מלאה לאתרים האלה, למרות שהם לכאורה "נכס" של הלקוחות והוא אמור להיות בבעלותם המלאה, גם לפי הפרסומים של החברה. הדרך היחידה של הלקוחות לעקוב אחרי מצב האתר היתה לוח בקרה שיוצר וסופק על ידי החברה, ונתן מידע מוגבל מאוד על ההכנסות. ללקוחות לא היה שום בקרה על הטראפיק באתר, הקמפיינים או נתונים חשובים אחרים שהיו מאפשרים להם לדעת מה המצב האמיתי של האתר (ספויילר: בקאנטים).
- ההכנסות מהאתרים היו אמורות להגיע מדרופשיפינג, פרסומות וקישורי אפילייט. אבל שוב, ללקוחות לא היתה שום דרך לדעת איזה כסף נכנס מאיפה.
1. שרשור—> "כך תפסידו עשרות אלפי שקלים באינטרנט".
פראיירים לא מתים, הם רק קונים אתרי White Label. מהם אתרי ווייט לייבל? אלה אתרים גנריים, עם תוכן גנרי ירוד שמיוצר בכמויות, שנשענים על קמפיינים ממומנים כדי להביא טראפיק. המטרה המוצהרת? לייצר עבורכם הכנסה פסיבית מהאינטרנט.— Revital Salomon (@TheSharkLady) September 22, 2021
בשלב של התגברות השיחות, הבנתי שכנראה הגענו לנקודת השבר עם החברה הזו. כל מי שהתקשר אליי פשוט ביקש עזרה, דרך לנסות להציל את ההשקעה. מדובר במצוקה אמיתית של אנשים שהשקיעו הרבה מאוד כסף והתחילו להבין שאולי הכסף הלך לעזאזל. כדי לראות אם בכלל יש סיכוי להציל את המצב, בחנתי את האתרים, ומהר מאוד הגעתי למסקנה שאין מה לעשות.
הסיבה העיקרית היתה, שחלק מהאתרים לא מאונדקסים בגוגל. שזה די מדהים. שימו דף HTML חלק וגוגל ימצא אותו איכשהו. אתר שלם שלא מאונדקס בכלל, זה הישג מרשים. מה שכן היה מאונדקס, לא הופיע בעמודים הראשונים של גוגל, אפילו לא כשמחפשים את הכותרת המדויקת של המאמרים הגנריים שמילאו את האתר. כלומר – באתרים האלה היתה אפס תנועה אורגנית. אני שוב מזכירה את המספרים – כדי להרוויח אלפי שקלים בחודש, כמו שפורשופ הבטיחה לקורבנות שלה, צריך טראפיק חזק מאוד באתר, ואין שום סיכוי שקמפיין באלף שקל בחודש יביא טראפיק כזה. גם לא 5,000 שקל בחודש.
אז איך הלקוחות בכל זאת קיבלו קצת כסף? אין לי מספיק מידע, אבל ככל הנראה הכסף שהלקוחות קיבלו היה מבוסס על דמי המנוי שלקוחות אחרים שילמו – פירמידה קלאסית, שבכל מקרה לא היתה יכולה להחזיק לאורך זמן.
מעבר לטלפונים שקיבלתי, התחלתי לחפש מידע על החברה באופן אקטיבי ולעקוב אחרי קבוצות שעוסקות בפירמידות והונאות, והשם של פורשופ עלה ללא הפסקה. התלונות בשלב הזה כבר לא היו על הכנסות נמוכות, אלא על כך שהחברה ניתקה מגע, לא משלמת את הסכומים שכן הצטברו בלוחות הבקרה, ושאין עם מי לדבר.
בורחים ומוחקים
לא רק שהחברה הפסיקה לענות לפניות של לקוחות, פורשופ התחילה גם במחיקה שיטתית של כל זכר שלה מהאינטרנט – היא מחקה את אתר האינטרנט הראשי שלה, שהיה בכתובת foreshop.net ועכשיו נראה כך:
יש להם עדיין אתר שנקרא פורמדיה, ובו יש קשקושים מעורפלים על אפשרות להרוויח כסף מתנועת גולשים באתר, ללא מידע ממשי ובעיקר לינקים להתחברות ללוח הבקרה שלהם. הם אף מתגאים בהיותם שותפים של מיקרוסופט ובקבלת תעודה מהחברה. באופן מוזר, את "בורסת האתרים" שלהם הם שכחו למחוק. יש להניח שזה נובע מחוסר תשומת לב, ובקרוב גם האתר הזה ייעלם מהרשת (לפחות יש עותק שמור ב-Wayback Machine).
פורשופ גם מחקה את עמוד הפייסבוק שלה ואת ערוץ היוטיוב שלה. למעשה, אם תחפשו את שם החברה כעת בגוגל, תקבלו בעיקר אזכורים שלה בבלוגי זבל שקידמו את הונאת הנכסים הדיגיטליים שלה (כולל עמוד באתר של חדשות 13, לדיראון עולם וכהוכחה נוספת לכך שחלק ניכר מהתכנים שאתם רואים ב"תקשורת" הם תוכן ממומן).
בשלב הזה קיבלתי פנייה מתחקירנית של "כאן", שאמרה שהם עושים כתבה על החברה. שמחתי מאוד לסייע לה – הפניתי אליה כמה לקוחות שהתקשרו אליי וביקשו עזרה, וגם סייעתי לה בחיפוש חומר באינטרנט וחילוץ חומרים מהחור השחור של המחיקות שביצעה החברה. לצערי, התוצר הסופי הוא כתבה שטחית ולא ממצה. ובמאמר מוסגר – זו לא פעם ראשונה שאני נתקלת בעיתונאים ותחקירנים בלי מיומנויות OSINT בסיסיות. בשנת 2022, אין לזה תירוץ. אם אתם לא יודעים מה זה קאשינג ואיך למצוא חומרים שקבורים באינטרנט – תלמדו או תחליפו מקצוע.
כמו שאפשר לראות בכתבה, מספר אנשים הגישו במשטרה תלונה בגין הונאה נגד פורשופ. יש גם תביעות שמתנהלות נגד החברה. למעשה, אלה הערוצים היחידים שנותרו לקורבנות של פורשופ – תלונה במשטרה או תביעה בניסיון לקבל חזרה לפחות חלק מהכסף. האתרים אמנם נשארו ברשותם, אבל מדובר בנכס דיגיטלי נטול ערך שאי אפשר לשקם. השימוש היחידי שלו כרגע הוא כראיה בתביעה.
אין כסף קל באינטרנט
פורשופ לא תהיה החברה האחרונה שמנסה לנצל תכונות אנושיות כמו תמימות ועצלנות וחלומות שווא. There's a sucker born every minute, ותמיד יהיה מי שיעשה מזה כסף. כמו שאין לי פתרונות לאנשים שנפלו עם פורשופ, אין לי פתרונות גם לתופעות כמו פירמידות, הונאת פונזי, MLM ושאר שקרים שמבטיחים כסף קל בלי עבודה. זה גם לא ייפתר בתביעות ובקנסות – האנשים האלה לא מפחדים מהחוק או מהתגובות הרופסות של רשויות האכיפה. הפתרון היחידי הוא חינוך והשכלה רלוונטיים – אוריינות דיגיטלית ופיננסית. אין דרך אחרת. אני חושבת הרבה על הנושאים האלה לאחרונה, ועל הדרכים לגרום ליותר אנשים להבין יותר טוב את העולם הדיגיטלי והעסקי שבו אנחנו חיים. כרגע אין לי תשובות, אלא בעיקר תהיות.
הקורונה יצרה התפוצצות דיגיטל – כולם רוצים אתר אינטרנט או נוכחות דיגיטלית ושועטים לעבר המטרה הזו בלי תכנון, מחשבה או בדיקת כדאיות. זה נכון לגבי בעלי עסקים שפותחים חנות אינטרנטית בחופזה ומתפלאים למה המיליונים לא זורמים, זה נכון לגבי בעלי אתרי תוכן שלא עשו שום קידום אורגני ולא מבינים למה אין כניסות לאתר כשהקמפיין הממומן נפסק, וזה נכון לגבי אנשים מן השורה, שלא מבינים כלום באינטרנט, דיגיטל או חישובים פיננסיים בסיסיים, ומחפשים כסף קל. ייתכן מאוד שהמצב הכלכלי הנוכחי (אינפלציה, מיתון, בלאגן) אפילו יחמיר את התופעה.
אין כסף קל באינטרנט, ואת זה אומרת לכם מישהי שחיה את הרשת הזו יותר מ-25 שנה. אתר אינטרנט איכותי ומניב דורש השקעה כספית מהותית, ים של זמן, סבלנות, עבודה קשה והתאמות בלתי פוסקות, בהתאם לשינויים הטכנולוגיים שמתרחשים על בסיס כמעט יומיומי. תוכן לא יוצר את עצמו. טראפיק באתר לא מגיע יש מאין. ניהול אתרים ברמה גבוהה דורש סט מיומנויות גדול במיוחד – מפיתוח וקוד, דרך טכנולוגיית שרתים ועד כתיבה וגרפיקה והבנה בשלל מערכות ניהול תוכן ומערכות נתונים ויכולת להתמודד עם כשלונות. ים, ים של כשלונות. אין קיצורי דרך, אין כסף שיוצר את עצמו. כלל האצבע הוא, שאם מבטיחים לכם הרים וגבעות, בסוף תישארו עם חול וחולירע.