עדכון משמעותי של גוגל יפגע באתרים שמציעים "תוכן לא מועיל"
נכתב ב-25 באוגוסט 2022
האם מצפה לנו רעידת אדמה לא וירטואלית בכלל בתחום ה-SEO? עדכון אלגוריתם גדול של גוגל יוצא אל אוויר העולם בשבוע הקרוב, וייתכן שהוא ישנה חלק ניכר מתוצאות החיפוש, ובאופן משמעותי.
העדכון קיבל את השם Helpful Content Update (עדכון תוכן מועיל), והוא נועד להילחם בתוכן ירוד שמיועד למנועי חיפוש, ולא מייצר ערך עבור המשתמשים. העדכון היה אמור להתחיל להתגלגל ב-22 באוגוסט, אבל בפועל החל ב-25 באוגוסט באתרים בשפה האנגלית, ובהדרגה ישוחרר גם גלובלית. לפי גוגל, ייקח עד שבועיים עד שהעדכון יסיים להתגלגל (באנגלית). בעברית, כרגיל, אנחנו בסוף התור.
גוגל מצהירה שהיא מנסה להילחם בתוכן "לא מועיל", כלומר מאמרי זבל שנכתבים אך ורק כדי לסייע בדירוג האתר, ולא תורמים כלום למשתמש. למשל, עמודים שרק מאגדים בתוכם תוכן ממקומות אחרים, ואין בהם תוכן מקורי משל עצמם. גוגל נתנה דוגמא: נניח שמשתמש מעוניין למצוא מידע על סרט מסוים. העדכון באלגוריתם יתעדף עמודים עם תוכן מקורי, ולא עמודים שיש בהם ציטוטים מביקורות שונות מרחבי האינטרנט ותוכן מועתק ממקורות שונים. עדכון האלגוריתם הזה הוא חלק מהניסיון של גוגל להילחם בתוכן גרוע באינטרנט, שמציף את העמודים הראשונים של החיפושים.
יתרה מכך, וזה עניין מהותי: העדכון הזה יתייחס לאתר כולו, ולא יסתכל רק על עמודים שונים בחיפושים שונים. כלומר, אתרים שלמים יכולים, תיאורטית, למצוא את עצמם מחוץ לעמודים הראשונים בגוגל, אם יש בהם תוכן שנוצר כדי לתחמן את מנוע החיפוש (ויש לא מעט אתרים כאלה, גם בעברית). גוגל מדגישה שגם אם יש באתר תוכן איכותי, מספיקה כמות מסוימת של תוכן "לא מועיל" כדי לפגוע בדירוג הכולל של האתר, ולכן היא ממליצה לבעלי אתרים להסיר תוכן שכזה. הסיגנל הוא לא בינארי. כלומר, אתר שיש בו הרבה תוכן ירוד, צפוי לסבול ירידה חדה יותר בתוצאות החיפוש לעומת אתר שיש בו מעט תוכן חסר תועלת.
עוד הזהירה גוגל, כי אתרים שייפגעו יצטרכו להשקיע הרבה זמן ומאמץ על מנת להתאושש – לא מדובר בימים או שבועות, אלא חודשים ויותר מכך. אתר שייפגע בגלל תוכן לא מועיל, יצטרך לעבור ביקורת תוכן יסודית (Content Audit) ולעשות "אוברול" במבנה התוכן באתר, כולל מחיקה של תוכן גרוע ויצירת תכנים איכותיים חדשים. על פניו, זה עדכון דרמטי ומשמעותי שיכול ליצור טלטלה אמיתית בתחום קידום האתרים.
מצד שני, גוגל טוענת כבר כמה שנים שתוכן איכותי וטבעי, שמשרת את המשתמשים, ידורג גבוה יותר, אבל הזבל בתוצאות החיפוש מוכיח שהיא עדיין לא הצליחה למצוא את הנוסחא המדויקת להצלחה בעניין הזה.
לדברי גוגל, העדכון הזה ירוץ באופן קבוע, וינטר גם אתרים חדשים וגם אתרים קיימים, ורק אם התוכן הירוד יוסר ולא יוחזר, האתר יוכל לקבל מחדש דירוג טוב יותר.
מה יכול לפגוע בדירוג האתר בגוגל לאחר עדכון ה-Helpful Content?
יש כמה פרקטיקות גרועות שיכולות לפגוע בדירוג של האתר לאחר עדכון "תוכן מועיל" של גוגל. שאלו את עצמכם (או את מי שמנהלת או מקדמת לכם את האתר) את השאלות הבאות:
- האם התוכן באתר שלכם נועד בעיקר למשוך אנשים שמגיעים ממנועי חיפוש, או שהוא נועד להיות תוכן שנצרך על ידי בני אדם?
- האם אתם יוצרים הרבה תוכן בנושאים שונים, בתקווה שהוא יעבוד טוב במנועי חיפוש?
- האם אתם משתמשים באוטומציה נרחבת כדי לייצר תוכן באתר?
- האם אתם בעיקר מסכמים מה שאחרים כתבו מבלי ליצור תוכן מקורי בעצמכם?
- האם אתם רק כותבים על נושאים מסוימים כי הם פופולריים, ולא כי אתם בדרך כלל כותבים על הנושאים האלה?
- האם התוכן שלכם גורם למשתמשים להרגיש שהם צריכים לחפש עוד מידע ובעצם לא סיפקתם להם את הסחורה?
- האם החלטתם להתחיל לכתוב על נושא נישתי שאין לכם בו שום מומחיות רק כי אתם חושבים שהוא יביא טראפיק?
- האם התוכן שלכם מבטיח לענות על שאלה אבל לא באמת נותן תשובה, כמו למשל תאריך יציאה של ספר? (הופה, גוגל קראו את הפוסט שלי?!)
רשימת החטאים הזו מוכרת לי מאוד, והיא כנראה מוכרת מאוד גם לכל מי שעוסק בקידום אתרים איכותי ומקצועי. נכון לעכשיו, חלק מהפרקטיקות האלה עובדות מצוין בעברית, ובזמן האחרון לא ראיתי שינוי מהותי.
מי צפוי להיפגע מעדכון התוכן המועיל?
פה אנחנו כבר נכנסים לאזור הדמדומים של ההשערות. העדכון עוד לא התחיל להתגלגל ועוד אין דאטה. עם זאת, יש מקום לכמה ניחושים מושכלים. אילו אתרים עלולים למצוא את עצמם צונחים בגוגל בעקבות Helpful Content Update?
- אתרים שמייצרים תוכן באמצעות כלים אוטומטיים וכלי AI – מדובר בעיקר על אתרים באנגלית. בעברית אני לא מכירה מגמה בולטת של כתיבה באמצעות כלים אוטומטיים או AI, אבל יש אתרים שהבסיס שלהם הוא טקסטים אוטומטיים שפשוט מתורגמים אוטומטית לכל שפה אפשרית באמצעות גוגל טרנסלייט או כלים דומים, והם מציפים את תוצאות החיפוש בנישות רבות. הטקסטים האלה קריאים לחלוטין אבל חסרי משמעות אמיתית וערך למשתמש, ואם גוגל יצליחו לנקות קצת את תוצאות החיפוש עם העדכון הזה – כבר היה שווה.
- בלוגי מתכונים עם סיפורי סבתא – ברגע שבלוגי האוכל עלו על הטריק של טקסטים ארוכים מלאי סיפורים משעממים על מקור המתכון, איך סבתא שלהם בישלה אותו ואיפה הם קנו את הפומפייה, כמעט כל בלוג מתכונים ואוכל עבר לתצורת פוסטים ארוכים ובלתי נסבלים – רק כדי להתקדם בגוגל ולמלא את הבלוג בפרסומות. ייתכן מאוד שגוגל יתחילו לקטלג את התוכן הזה כחסר ערך, מכיון שכאשר משתמש מחפש מתכון, הוא רוצה מתכון ולא סיפורי עמים.
- אתרים עם תוכן ישן מאוד ולא עדכני – בחיפושים מסוימים עדיין מככבים אתרים שלא עודכנו הרבה זמן, מסיבות השמורות עם גוגל. טריות התוכן כבר מזמן אמורה להיות גורם משפיע בדירוג במנועי חיפוש, אבל לא תמיד זה עובד ככה. יש סיכוי טוב שעדכון התוכן המועיל יוריד אותם באופן משמעותי.
- אתרים עם תוכן ירוד ומאמרי SEO – אין צורך להרחיב, זו בעצם מטרת העדכון.
- אתרי "מאמרים" – אחת הבעיות העיקריות של האתרים האלה בעדכון הזה תהיה העובדה שהם לא מתמחים בנושא אחד, אלא מתפזרים על עשרות נושאים ולא מציגים שום צורה של מומחיות, שגוגל מאוד רוצה ואוהב. חוטאים בזה גם אתרים גדולים – למשל, אתרים כלכליים שמפרסמים מאמרים על צמיגים וכל מיני שטויות כאלה, בניסיון לנצל את הכוח של האתר ככלל. בעברית, אלה אתרים שכל המטרה שלהם היא להיות בסיס למכירת לינקים לאתרים אחרים. כלומר, שלמו כמה מאות שקלים, שימו אצלי מאמר חסר תועלת ואשים בו קישור לאתר שלכם. גוגל רואה שעוד אתר מפנה אליכם ומחזק אתכם בתוצאות החיפוש. גם אתרי תוכן גדולים נותנים את השירות הזה, בסכומים גבוהים יותר.יהיה מעניין מאוד לראות אם אתרים שנוקטים בפרקטיקה הזו ייפגעו באופן גורף, כמו שגוגל מצהירה – האם באמת עדכון התוכן המועיל יפגע גם במאמרים ה"טובים" שיש באתר כזה? בכל מקרה, יש סיכוי שהאתרים הקטנים יותר, כאלה שמשמשים "מקדמי אתרים" בעיקר לבניית לינקים ירודה, יחטפו באופן משמעותי בראש.
- שאלת הדומינו – זה כבר ניחוש בעלמא, אבל ייתכן שיהיה גם אפקט דומינו. אם אנחנו מניחים שאתרי מאמרים, שמשמשים לבניית לינקים, ייפגעו משמעותית בעדכון הזה, ייתכן מאוד שהאתרים שנשענים על הלינקים האלה ייפגעו גם הם, במעין תאונת שרשרת. זה נכון בעיקר לאתרים שהתבססו כמעט אך ורק על שתילת מאמרי זבל לטובת קבלת קישורים, ולא דאגו ליצור תוכן איכותי באתר עצמו.
האם הפעם גוגל סוף סוף מצאה את ה-silver bullet שינקה את תוצאות החיפוש מכל האשפה הלא רלוונטית, אתרי החרטוטים ואלה שבנו את עצמם על לינקים מאתרים ירודים? האם יהיה לנו פה אקשן סוף סוף? הישארו עמנו, ונראה האם אכן מדובר במאורע מכונן בתחום ה-SEO, או שהבוטים ימשיכו לחבוט בגוגל השכם והערב.