אתר איטי: למה זה קורה?
נכתב ב-25 במאי 2021
אתר איטי זו בעיה שכדאי לפתור כמה שיותר מהר. כאשר האתר שלכם נטען לאט, הגולשים לא יישארו ולא יקראו את התכנים המופיעים בו. אם אתם מריצים קמפיין פרסומי כלשהו, אתר איטי יפגע בהמרות שלכם. וכמובן – גוגל מאוד לא אוהב אתרים איטיים, וידרג אותם נמוך יותר בתוצאות החיפוש.
איטיות באתר אינטרנט יכולה לנבוע מסיבות רבות. באופן כללי, אתר שנבנה בצורה לא מקצועית (תופעה רווחת במיוחד), יהיה בדרך כלל איטי ומסורבל. מדוע? מכיוון שבאופן פרדוקסלי, הכלים המאפשרים ל"כל אחד" לבנות אתר אינטרנט, גם גורמים לכבדות ואיטיות באתר. אתר שלא מנוהל ולא מתוחזק, גם כן צפוי להפוך לאיטי עם הזמן, בגלל התנגשויות טכנולוגיות ותקלות שונות.
איך בודקים מהירות אתר?
כדי לבדוק את מהירות הטעינה של אתר, אפשר להשתמש בכלים חיצוניים כמו אלה של גוגל או Pingdom. כלים אלה נותנים תמונת מצב כללית, אולם לא יפתרו את בעיית האיטיות במטה קסם. על מנת להבין ולנתח את התוצאות, וכדי לבצע אופטימיזציה לאתר, מומלץ לפנות לשירותי ניהול אתרים מקצועיים.
למה האתר שלכם איטי?
הנה כמה מהסיבות העיקריות לכך שאתר סובל מאיטיות.
שירות אחסון איטי או לא מתאים
הנטייה בקרב בעלי עסקים היא למצוא את שירות האחסון הזול ביותר, וזו לרוב טעות שמובילה להסתבכויות בהמשך. סוגי אחסון שונים מתאימים לאתרים שונים. שירותי האחסון הזולים ביותר בדרך כלל לא נמצאים בישראל, אלא בארה"ב. אתר שכל הגולשים בו מגיעים בישראל, צריך להיות מאוחסן בישראל, או לכל הפחות בשרת אירופי איכותי עם שירותי cache בשרת עצמו, על מנת להבטיח מהירות סבירה. כאשר מאחסנים את האתר בשרתים מרוחקים וזולים, שהקונפיגורציה שלהם חלשה, האתר צפוי לסבול מאיטיות. אם יש לכם אתר וורדפרס, או מערכת דומה בקוד פתוח, לרוב אפשר לעבור לאחסון חדש בצורה מהירה וקלה. קחו בחשבון שייתכן שבכל מקרה תצטרכו לעבור אחסון מדי כמה שנים – חברות אחסון נסגרות או פשוט מתחילות להידרדר באיכות השירות, ולעתים יש צורך "לחתוך" ולעבור לחברה אחרת. במהלך השנים, איחסנתי את האתרים שלי במגוון חברות בישראל ובעולם. נכון לכתיבת שורות אלה, האתרים של The Shark Lady מאוחסנים על שרת אירופי מבית Siteground, ואני ממליצה עליהם בחום. אם אתם מתלבטים ולא בטוחים איזה אחסון אתם צריכים, אתם מוזמנים ליצור קשר ואשמח לסייע.
תוספים וסקריפטים חיצוניים מיותרים
וורדפרס היא מערכת תוכן מצוינת, המאפשרת התקנת הרחבות (תוספים) בקלות, במהירות ובחינם. לוורדפרס יש מאגר תוספים עצום, שעונה כמעט על כל צורך פונקציונלי באתר. עם זאת, הקלות הבלתי נסבלת של התקנת תוספים, גורמת לכך שאתרים רבים, המנוהלים בחובבנות, סובלים מ"עודף משקל" בתצורת עשרות תוספים מיותרים. כל תוסף כזה, בפני עצמו, לרוב לא מאט את האתר באופן משמעותי (אלא אם יש בו תקלה), אבל כמות עצומה של תוספים מיותרים בהחלט יכולה לגרום לאתר איטי ומקרטע. מומלץ להתקין תוספים בקמצנות, ולהסיר תוספים שאין בהם שימוש או צורך ממשי. כך למשל, אם אתם רוצים להזין קוד אנליטיקס באתר, אין צורך בתוסף – יש לבצע זאת ישירות בתבנית הבת.
עוד גורם שיכול לגרום לאיטיות – סקריפטים חיצוניים. למשל, כפתור לייק של פייסבוק ואפילו סרטון מוטמע מיוטיוב. בכל פעם שאתם מזינים קוד חיצוני באתר, אתם בעצם גורמים לכך שהדפדפן של הגולש צריך לבקש את המידע מאותו אתר, בנוסף לכל המידע שהוא צריך מהאתר שלכם. הרבה קריאות למשאבים חיצוניים = הרבה זמן טעינה. ברוב המקרים, גם אין לכם יכולת לשלוט, לכווץ או להאיץ את הסקריפטים האלה, אלא רק (במקרה הטוב) לדחות את הטעינה שלהם בצורה מסוימת. כמו עם התוספים, גם כאן הכלל הוא פשוט: פחות זה יותר.
משאבים שלא נטענים
תמונה שבורה, סקריפט שקורא למשהו שכבר לא קיים, פונט שזז מתיקייה לתיקייה – כל אלה מייצרים שגיאות שהגולש לא רואה, אבל חווה על בשרו, מכיוון שהן מעכבות את טעינת האתר. ניהול אתרים מקצועי כולל בדיקת האתר על בסיס קבוע באמצעות כלי פיתוח שונים, על מנת לאתר שגיאות כאלה ולתקן אותן במהירות.
אתר כבד
תמונות בפורמט לא מתאים, עמוד בית ארוך מדי, אפקטים מיותרים, פונט שונה עבור כל אלמנט ועוד – כל אלה גורמים לכך שהאתר (בדרך כלל עמוד הבית, אבל לא רק) יהיה כבד ואיטי. אפילו תמונה אחת שהועלתה בטעות בגודל של 2 מגה במקום 100 קילובייט, יכולה לתקוע את האתר למשך שניות ארוכות. כלי בדיקת המהירות השונים יכולים לעזור לאבחן משקל יתר באתר שלכם, ולסייע לכם להאיץ אותו.
הסיבות הללו הן בדרך כלל הסיבות העיקריות לאיטיות באתר, אולם כמובן שיכולות להיות סיבות נוספות. לפעמים מספיק אלמנט תקול אחד כדי לגרום לאתר איטי ובעייתי. זקוקים לאבחון וטיפול באתר איטי? אתם מוזמנים ליצור קשר.