[email protected] // 054-6566464

ונשמרתם לאתרכם: הדבר היחידי שיציל את האתר שלכם ברגע האמת

נכתב ב-25 במאי 2020

גיבוי אתרים

טכנולוגיה היא ישות לא אמינה. היא מלווה אותנו בכל אשר נלך, היא מפתה אותנו בקסמיה ועושה לנו את החיים קלים בחלק מהמקרים, אבל למרות כל ההתקדמות וההמצאות – טכנולוגיה נוטה להתקלקל, להישבר ולהשמיד את עצמה, וזה קורה לא רק כשאנחנו שומטים אותה לאסלה. אי אפשר לסמוך על טכנולוגיה, בוודאי לא באופן בלעדי.

שני מקרים של תקלות חמורות בשירותי אחסון ישראלים בעת האחרונה, רק חידדו את האקסיומה הזו. בשני המקרים, בעלי אתרים רבים חוו קריסה של האתר ואובדן מידע – בכל פעם בגלל סיבה אחרת. במקרה הראשון, אתרי אינטרנט שהיו מאוחסנים בחברת Box פשוט נעלמו מהאוויר. לקוחות שניסו לגשת לממשק הניהול של האתר או השרת – לא הצליחו. ככל הנראה, היה מדובר בתקלת חומרה נדירה בשרתי האחסון, והאתרים נמחקו, כולל הגיבויים שהחברה היתה אמורה לבצע ולשמור עבור הלקוחות. עבור בעלי אתרים רבים היה מדובר בקטסטרופה של ממש – לא רק שהאתרים שלהם נעלמו מהאוויר למשך מספר ימים, בסופו של דבר התברר גם שלא ניתן לשחזר אותם.

המקרה השני זכה לפרסום רב יותר, למרות שהתקלה היתה פחות חמורה: פריצת השחתה רחבת היקף פגעה בשרתים של חברת האחסון יופרס, וכמות גדולה של אתרים הושחתו והציגו מסרים של טרוריסטים. בחלק מהמקרים גם נמחקו מסדי הנתונים של אתרי וורדפרס מסוימים שהיו מאוחסנים בשרתי החברה. יופרס האשימו תוסף של וורדפרס שהיה פגיע, לכאורה, לתקיפה, אולם לא פורסם דו"ח פורנזי המאמת את הטענה הזו. יש מי שטען שהחולשה היתה דווקא בלוח הבקרה הייחודי של החברה. הפגיעה היתה רחבת היקף אולם שטחית בסך הכל, ומרבית האתרים חזרו לאוויר בתצורה כזו או אחרת, באמצעות שירות התמיכה של יופרס.

אתר מסחרי שלא נמצא באוויר כמה שעות יכול לגרום להפסדים של אלפי שקלים לכל הפחות. אתרים שנעלמו מהאינטרנט למשך ימים ארוכים (ולא צפויים לחזור בקרוב, כי למעשה יש צורך להקים אותם מחדש) ייפגעו בצורה חמורה, מכיוון שיצטרכו להילחם מחדש על מקומם במנועי החיפוש.

אפשר לדון במקרים האלה מכמה זוויות, כולל הצד הטכני, ההתנהלות של החברות מול הלקוחות הזועמים, נהלי האבטחה בשרתים ועוד. אולם, השורה התחתונה שאני רוצה להציג היא פשוטה: המקרים האלה רק מדגישים את החשיבות הבלתי מעורערת של גיבויים מלאים לאתר, ואת העובדה שלא ניתן לסמוך על גורם חיצוני שיבצע את הגיבויים האלה עבורכם. לא משנה מה מהות התקלה בשרת האחסון, אם יש לכם גיבוי מלא ועדכני, אתם יכולים להעלות מחדש את האתר לאוויר – בשרת שנפגע או בחברת אחסון טובה יותר.

אם יש ברשותכם אתר אינטרנט, אתם חייבים לגבות אותו בצורה חלקית או מלאה על בסיס קבוע, ולשמור לפחות שני עותקים שונים של הגיבוי בתצורות שונות. כלל האצבע הוא:  Two is one, one is none. כלומר, גיבוי אחד אינו מספיק, מכיוון שכמו שכבר הבנתם – טכנולוגיה אינה אמינה. לכן, מומלץ לשמור לפחות שני עותקי גיבוי במקומות שונים ובתצורות שונות. למשל, אפשר לשמור עותק אחד במחשב שלכם, ועותק אחד בגוגל דרייב. מטיבי לכת יוסיפו גם עותק בדיסק און קי או הארד דיסק חיצוני, ליתר ביטחון. בכל מקרה, אל תסתפקו בשמירת עותק גיבוי בודד בשרת שבו מתארח האתר, כי כמו שהיה ניתן לראות במקרה של בוקס, זה לא עזר לבעלי האתרים, והמידע אבד לנצח.

כאשר מדובר באתר וורדפרס, חשוב לגבות את כל האלמנטים הקשורים לאתר – מסד הנתונים, התמונות והקבצים, התוספים והתבניות. גיבוי מסד הנתונים בלבד הוא חשוב, אבל לא יספיק לכם במקרה של מחיקת מידע אגרסיבית. אפשר לגבות באמצעות תוספים שונים, שגם שולחים את הגיבוי לאן שתבחרו, או לבצע את הגיבוי ידנית. תדירות הגיבויים תלויה בתדירות עדכון האתר. אם מדובר באתר תוכן שמתעדכן כל יום – בצעו גיבוי יומי. אם מדובר באתר תדמיתי שמתעדכן לעתים נדירות, אפשר להסתפק גם בגיבוי חודשי. בכל מקרה, עדיף גיבוי חלקי והשלמות ידניות על פני מצב שבו אין לכם בכלל גיבוי של האתר.

אין לכם זמן לגבות את האתר? אתם יכולים להיעזר בניהול אתרים מקצועי, כדי שהאתר שלכם לא ייעלם.

 

ניהול אתרים - 25 שנות ניסיון ומקצועיות ללא פשרות!

צרו קשר והזניקו את האתר שלכם קדימה!