כולם אותו דבר: למה אתרי האינטרנט כל כך דומים אחד לשני, והאם זה כל כך נורא?
נכתב ב-9 ביוני 2020
טרנדים בעיצוב ובניית אתרי אינטרנט היו קיימים ומאז ומתמיד. החל מהתקופה הפרועה של שנות התשעים, ה-blink וגיאוסיטיז, דרך הסליידרים הבלתי נסבלים ועד זוועות הפאראלקס – לכל תקופה יש קווים עיצוביים בולטים וטרנדים משלה.
עם זאת, יש הטוענים כי בשנים האחרונות אתרי האינטרנט הפכו להיות דומים זה לזה, אפילו יותר מדי. נראה שהשבלוניות והסתמיות פושה בכל, ויש מעצבים רבים שלא אוהבים את המגמה הזו. אם תסתכלו על אתרי אינטרנט רנדומליים, תוכלו לראות מאפיינים דומים שחוזרים על עצמם כמעט בכל אחד מהם: מאייקון "המבורגר" לתפריט הראשי, דרך פונטים נפוצים של גוגל (כמו שפעם הפונט הנפוץ היה אריאל) ועד עמודי בית עם קאונטרים חסרי משמעות.
מחקר שנערך לפני זמן מה, מצביע על כך שהאחידות הזה הפכה לבולטת במיוחד בשנים האחרונות. בתקופה שבין 2008 ו-2010, היתה שונות משמעותית יותר בין האתרים, לאור כניסתם לשוק של מסכי מחשב גדולים יותר, מה שאיפשר למעצבים ליצור אתרים רחבים יותר (ולצאת מקווי ה-960 פיקסלים שהיו כמעט קדושים עד אז) ו"להתפרע" קצת יותר מבחינה עיצובית. אבל מ-2010 ועד 2016, השונות הזו החלה להתמסמס ואתרי האינטרנט החלו להיות דומים זה לזה – בעיקר כאשר מדובר באתרי תדמית ותוכן קטנים.
תחילת הדרך של פיתוח האתרים באינטרנט היתה מאופיינת בתחושה של ראשוניות ומערב פרוע. הסגנונות היו רבים ומגוונים, וכל מי שרצה לבנות אתר בעצם התחיל מאפס, מדף חלק הלכה למעשה. אם נתקלתם בבעיה, היה קצת קשה למצוא פתרונות וקוד אונליין, ולרוב הייתם צריכים לפתור אותה בעצמכם. הוסיפו לכך את המגבלות הטכנולוגיות של רוחב פס מזערי, דפדפנים מוגבלים ופשוטים והזוועה שנקראת אינטרנט אקספלורר – ותקבלו את האינטרנט בתחילת דרכה: מגוונת, מוזרה, ללא חוקים ממשיים ומלאה ב-animated GIFs של גולגלות ומעטפות.
בתחילת שנות ה-2000, כבר היה הרבה יותר פשוט למצוא פיסות וספריות קוד המאפשרות לבנות אתרי אינטרנט בקלות רבה יותר. אמנם, גם בספריות הקוד יש מגוון גדול, אולם ההישענות על חלקי קוד קיימים ומוכנים מראש הביאה להתבססות קונפורמיות ואחידות. רוב האתרים הציגו רקע לבן או מאוד בהיר, פונטים מסוג מסוים, צבע טקסט שחור או קרוב לכך וכו'. מחקרים שנערכו בעשור הקודם גם הראו שהמשתמשים מעדיפים אתרים עם אלמנטים צפויים ומוכרים, שמקלים עליהם בניווט ומציאת מידע.
הכניסה העוצמתית של מערכות קוד פתוח כמו וורדפרס לשוק פיתוח האתרים, גרמה לכך שהאחידות תהיה מורגשת עוד יותר, מכיוון שרבים מהאתרים נשענו (ונשנעים גם היום) על תבניות עיצוביות מוכנות מראש. תמונות סטוק הפכו לאלמנט שאי אפשר להתחמק ממנו, ולאחרונה מתגבר השימוש במאגרי תמונות חינמיים, שמספר התמונות בהם מוגבל, ולכן אנחנו גם רואים את אותן התמונות בכל מקום.
הוסיפו לכך את העובדה שהסמארטפונים הפכו לכלי צריכת התוכן המוביל בשוק, ותקבלו עוד סיבה לכך שהעיצוב הפך למשני – מי שגולש בטלפון סלולרי רוצה לקבל את התוכן שלו בצורה ברורה, נקייה ומיידית, והוא לרוב אינו מתעניין בכישורים העיצוביים המרשימים של מי שבנה את האתר. הדגש עבר מסגנון לתוכן, והמהירות הפכה לגורם מכריע בקידום אתרים. אתרים מעוצבים ועמוסים יתר על המידה עולים לאט יותר, וגוגל לא אוהב את זה.
מעצבים רבים טוענים כי מדובר במגמה בעייתית וגרועה – שכן העיצוב משרת מטרות נוספות מלבד יופי ויזואלי, והתוכן והעיצוב תלויים זה בזה. העיצוב צריך לשרת את המטרה שלשמה נבנה האתר, ויש לו חשיבות גם מבחינת הדרך שבה המשתמשים צורכים את התוכן באתר.
כיף מאוד להיזכר בימים העליזים של שנות ה-90 ותחילת הדרך של האינטרנט, שאף אחד עוד לא ידע כמה היא תשפיע על חיינו. עם זאת, אנחנו חיים בעולם האמיתי, ולא בארץ החלומות של FLASH, השם יקום דמו. אתר אינטרנט הוא עניין הכרחי עבור כל עסק, קטן או גדול. חלק ניכר מהעסקים לא יכולים להרשות לעצמם אתר בעיצוב ייחודי, מכיוון שפיתוח אתר כזה הוא יקר פי כמה וכמה מפיתוח אתר המבוסס על תבנית עיצובית. התחרות על הגולשים היא עצומה, ועסקים ואתרי תוכן שרוצים שהגולשים יבואו (וגם יחזרו) מבינים שמרבית ההשקעה צריכה להיות בתוכן ומידע איכותיים, וממשק משתמש חכם ונוח. אין ספק שאתר מעוצב ויפה ירשים את הגולשים, אולם מלבד הרושם האמנותי הראשוני – האם זה מה שיעזור לעסק למכור את השירותים שלו? האם עיצוב מרשים הוא הגורם שיביא יותר גולשים שיקראו מאמרים באתר תוכן?
כבודו של העיצוב במקומו מונח, וייתכן שיש גם יתרון תחרותי מסוים לאתרים שהעיצוב שלהם שונה ובולט. אבל מה לעשות, רוב הגולשים מסתכלים על האתר שלכם דרך הפריזמה של מסך קטן, אגודל שגוללת במהירות ומעט מאוד סבלנות. לכן, המציאות של אתרי האינטרנט היא הרבה פחות פרחונית והרבה יותר #CFCFCF.