Google Search Console – שקרים, באגים וניתוק מהמציאות
נכתב ב-28 בספטמבר 2022
קידום אתרים הוא תחום שתלוי בנתונים. אי אפשר לקדם אתר בלי לבחון את הנתונים שלו, את הביצועים שלו במנועי חיפוש, את ההתנהגות של הגולשים בו וכו'. כשמדברים על קידום אתרים אורגני, מדברים בעצם על קידום האתר בגוגל. וכשמדובר בגוגל, התלות בנתונים שהיא מספקת היא מוחלטת ומלאה.
רק מה, גוגל לא מספקת לנו את התמונה המלאה בכל הקשור לסטטיסטיקות של האתר. חלק מזה לא באשמתה – למשל, באנליטיקס לא תוכלו לראות לעולם את המספר המדויק של המבקרים באתר, כי חלק לא מבוטל מהגולשים משתמש בחוסם פרסומות או תוספי פרטיות כאלה ואחרים בדפדפן, ואלה מונעים מאנליטיקס לרוץ ולספור אותם. עם זאת, לא מגיעה לגוגל הנחה גדולה מדי בסיפור הזה, מכיוון שבסופו של דבר היא מונעת מאיתנו נתונים בכוונה. דאטה כמו שיש לגוגל שווה זהב, וזהב לא מחלקים בחינם. אז אמנם, גוגל נותנת לנו כלים כמו אנליטיקס ו-Google Search Console כדי לנתח את הטראפיק באתר, אבל הכלים האלה לא נותנים לנו 100% דאטה, אפילו לא קרוב.
הסרץ' קונסול הוא כלי חיוני בתחום ניהול אתרים וקידומם. הכלי הזה מציג בעיקר את התנועה שמגיעה לאתר מגוגל. כלומר – רק חיפושים אורגניים ולא טראפיק שמגיע מפרסומות או ממדיה חברתית. ב-GSC יש גם פיצ'רים נוספים שעוזרים לבחון ולשפר את האתר, כמו גרף שמראה תקלות בשרת בזמן שגוגל ניסה לאנדקס את האתר, כלי שמציג שימושיות בטלפונים סלולריים וכלי שמדווח על עמודים שלא מאונדקסים בגוגל ולמה.
בתיאוריה הכל טוב ויפה, אבל בפועל מדובר בכלי מונופוליסטי – רק גוגל יכולה לתת לנו נתונים של גוגל. וכשאתה מונופול, התנהג כמו מגהץ קטן ומעצבן. וזה מה שגוגל עושה. ה-Google Search Console (המכונה גם "כלי ניהול האתרים") אמנם מספק תובנות מעניינות על האתר, אבל הוא מראה תמונה חלקית שעלולה אפילו להטעות. בחלק מהמקרים מדובר בבאגים, אבל בחלק מהמקרים זה פשוט נעשה בכוונה תחילה.
החסרונות והניג'וסים של Google Search Console
הנתונים הם רק דגימה – מדהים אותי כל פעם מחדש כמה מעט אנשים מודעים לזה. כשאתם מסתכלים על הגרף הראשי של GSC (תחת Performance), הנתונים המופיעים הם חלקיים בלבד. כלומר, מספר ההקלקות כנראה אמיתי, או די קרוב לכך, אבל הפירוט מתחת לגרף מספק מידע לגבי רק חלק קטן מההקלקות, ולא תמיד יש הגיון במילות החיפוש שגוגל בוחרת להציג לכם (ולא לשמור לעצמה). כלומר, יכול להיות שביום נתון היו 30 כניסות מחיפושים בגוגל, אבל גוגל לא תיתן לכם לראות את כל 30 החיפושים שבוצעו כדי להגיע אליכם, אלא רק 5-6 חיפושים, ולאו דווקא את אלה שבהם אתם נמצאים במקום הראשון, או אלה שהניבו הכי הרבה קליקים.
לא, אתם לא מקום ראשון – הרבה פעמים גוגל מציגה מילת חיפוש שלכאורה אתם ממוקמים בה במקום הראשון. אם אתם עוקבים ומקדמים את האתר בצורה מסודרת, האנומליות האלה מיד יקפצו לכם לעין, מכיוון שאתם יודעים שזה בלתי אפשרי. למשל, אני יכולה לרצות מאוד, אבל אף אחד מאתרי הסוסים שאני מנהלת לא מופיע ראשון בחיפוש "תמונות של סוסים" (אני לא רוצה, אגב, זה לא חיפוש רלוונטי מבחינתי). ובכל זאת, גוגל משקרת במצח נחושה וטוענת שאתר מסוים מופיע ראשון בחיפוש הזה (אפילו לא קרוב). זה קורה די הרבה, באתרים שונים, עם חיפושים שונים ובטווחי זמן שונים. זה כנראה באג, אבל הוא קיים כבר הרבה זמן ולא מטופל, ובהחלט יכול להיות מעצבן. הדרך היחידה לוודא, כמובן, היא לבצע חיפוש בגוגל מכמה דפדפנים ובכמה תצורות, כדי לוודא.
חיפוש תמונה מעורבב עם חיפוש טקסטים – ב-GSC יש אפשרות להציג חיפושי תמונות בלבד (ולא חיפושים רגילים). לפעמים זה יכול לספק אינפורמציה מעניינת לגבי טראפיק שמגיע לאתר קצת בדלת האחורית, ורלוונטי בעיקר לחיפושי מוצרים באתרי מכירות. למרות שהאופציות מופרדות, הרבה פעמים גוגל מערבבת תוצאות חיפוש תמונה בתוך תוצאות החיפוש הרגילות, מה שיוצר (עוד) מצג שווא מבלבל.
אף אחד לא הקליק על זה, גוגל – האחות הקטנה והמעצבנת של "מקום ראשון שקרי", היא הקלקות שלא באמת התרחשו. כי מה לעשות, לא הגיוני שמישהו הקליק על האתר שלכם, שממוקם 45 בתוצאות החיפוש. אלא אם כן אתם בעצמכם עשיתם את זה כחלק מבדיקה. וגם אם כן – מה העניין להציג הקלקה כל כך שולית וחסרת חשיבות על חשבון דאטה משמעותי יותר?
אין שום בעיית תצוגה במובייל – זה לפעמים באג ולפעמים שבריר שנייה שבו גוגל אולי תפס את האתר שלכם עם בעיית קאש זמנית, אבל גוגל מתריעה המון פעמים על בעיית תצוגה במובייל שפשוט לא קיימת. קל לי מאוד לדעת את זה, במיוחד כאשר אני מנהלת את האתר ויודעת שלא בוצעו בו שינויים עיצוביים או שינויי קוד משמעותיים (לפעמים האתר בכלל לא עודכן זמן מה), וברור שאין שום בעיית תצוגה במובייל, כי האתר בדיוק אותו דבר כמו שהיה לפני שבוע. זו אחת הבעיות המציקות של סרץ' קונסול, שגם מייצרת היסטריה מיותרת בקרב בעלי אתרים, שמקבלים מגוגל אימיילים מאיימים בנושא, וחושבים שהאתר שלהם קורס.
הנתונים לא מתעדכנים בתדירות קבועה – יש בדרך כלל שני עדכוני נתונים ביום, במהלך הבוקר. כלומר, אם אתם פותחים את הקונסול בשעה מוקדמת בבוקר, ייתכן שתראו עדיין את הנתונים של אתמול. וגם זה לא עקבי – לפעמים הנתונים מתעכבים במשך שעות ארוכות ואף יום או יומיים. ויש כמובן גם סתם תקלות של הצגת נתונים שגויה, אבל על זה גוגל מודיעים בדיעבד, באיחור של שבועות, כך שזה לא עוזר בכל מקרה.
שברי חיפושים – עוד תופעה מוזרה, שמתרחשת בעיקר בעברית, היא הצגה של שברי חיפושים או מילים שבוודאות אין לכם נוכחות בהן במנוע החיפוש. למשל, המילה "איך". הרי ברור שאף אחד לא חיפש את זה, וגם אם כן, אין לכם שם נוכחות. ממה שהצלחתי להבין, אלה כנראה שברי חיפושים שעשויים להיות חלק מחיפוש רלוונטי – למשל, אם מישהו חיפש "איך משחזרים אתר שנמחק", גוגל בטעות מציגה רק חלק מהחיפוש. התופעה הזו לא עקבית, ויש תקופות שבהן היא לא מתרחשת בכלל, לעומת תקופות שבהן התוצאות המוזרות האלה מציפות את טבלת החיפושים ומפריעות לניתוח הנתונים.