איך לא משדרגים אתר – מקרה בוחן: השירות המטאורולוגי
נכתב ב-26 בינואר 2020
אקסיומה: פעם בכמה שנים תצטרכו לשדרג את אתר האינטרנט העסקי שלכם. הכוונה היא לא לעדכון מערכת או שפצור עיצוב מזערי, אלא לשדרוג ושינוי מסיבי, שלרוב כולל עדכון העיצוב, החלפה או עדכון משמעותי של מערכת ניהול התוכן באתר, הסרת תכנים ישנים ולא רלוונטיים, יצירת תכנים חדשים, הסרת אלמנטים הבנויים בטכנולוגיה מיושנת והתאמות נוספות. לעתים מדובר ממש בבנייה מחדש של האתר.
כך למשל, לפני כעשור החל גל משמעותי של שדרוגי אתרים בעקבות שינוי טכנולוגי מהותי – הסמארטפונים. המכשיר הקטן שהשתלט על החיים של רבים מאיתנו, הגדיר מחדש גם איך אנשים גולשים באינטרנט. עד לאותה נקודה, רוב האתרים לא היו מותאמים למסכים קטנים, ומי שרצה לגלוש בהם דרך הטלפון הנייד, היה צריך לסובב את המסך, לעשות זום-אין או לוותר על גלישה באתר שפשוט לא מסוגל לעלות בסלולרי.
היום, בשנת 2020, כבר אין הרבה אתרים שאינם רספונסייבים או מותאמים למובייל, והנתונים מראים כי חלק ניכר מהגולשים (לעתים רוב הגולשים), צורך את התוכן שלו בסלולר, ולא דרך מסך מחשב גדול.
זה אולי לא כיף לשמוע, אבל אלה החיים בעידן האינטרנט: גם אם בניתם אתר חדש ואיכותי ממש לפני שנתיים וחצי, יש סיכוי טוב שתצטרכו לערוך בו שינויים גדולים בעוד מספר שנים.
שדרוג משמעותי באתר אינטרנט דורש תכנון קפדני ומדויק, ביצוע אפיון ובחירה נכונה של הטכנולוגיה החדשה שתשרת את האתר שלכם, וכמובן – אנשי מקצוע מתאימים שילוו אתכם בתהליך וביחד איתכם, ייצרו אתר איכותי, המשרת את המטרה שלשמה הוא נבנה – בלי קשר לטכנולוגיה או לעיצוב הנבחרים.
לאחרונה, בוצע שדרוג משמעותי באתר השירות המטאורולוגי. האתר הקודם היה ותיק ומיושן (ולא מותאם לסלולרי), אבל הכיל מידע רב וחשוב עבור חקלאים, ימאים ואזרחים רבים מן השורה, המתעניינים במזג האוויר. בין השאר, היה באתר מכ"ם גשם, מודלים לחיזוי כמויות גשם, תצפיות מתחנות מטאורולוגיות שונות וכמובן – תחזית מזג אוויר לימים הקרובים.
השדרוג שבוצע באתר השמ"ט הוא דוגמא קלאסית להליך שגוי ומבולגן של עדכון אתר, שלא לוקח בחשבון את המשתמש ומתעדף עיצוב על פני תוכן ושימושיות. האתר החדש ספג ביקורת ממשתמשים רגילים ו"כבדים", אולם כרגע לא נראה שיבוצעו בו שינויים משמעותיים.
לזכות האתר החדש ייאמר שנראה שהוא נבנה במערכת תוכן בקוד פתוח (דרופל) וכי סוף סוף הפכו אותו לרספונסיבי (אם כי בצורה לא מושלמת). מעבר לכך, השדרוג שבוצע אינו מקצועי ואינו איכותי.
מדוע אתר השמ"ט החדש גרוע?
- זמני טעינה: אתר השירות המטאורולגי מציג זמני טעינה של 5-7 שניות – אלה הם זמנים גרועים בכל קנה מידה, ובייחוד עבור אתר שצריך לספק מידע בסיסי לגולשים. אין בידי נתונים של זמני הטעינה של האתר הקודם, אבל אם כבר משדרגים – מן הראוי לעשות אופטימיזציה לאתר ולקצר ככל האפשר את זמני הטעינה שלו. על פי התמונות הנטענות בפוסטים ניכר כי מי שמנהל את האתר לא עושה זאת בצורה מקצועית – התמונות גדולות וכבדות יתר על המידה. פעולה בסיסית כמו הקטנת נפח התמונות היתה יכולה לסייע לאופטימיזציה ראשונית של האתר.
- עיצוב יומרני ומוגזם: בסופו של יום, מדובר באתר שאמור לתת מידע קונקרטי למשתמשים. נכון, גם מידע יבש יכול להיות מעוצב, אבל אין שום סיבה לכל האפקטים והזיקוקים המיותרים (שבין היתר מכבידים על זמני הטעינה). למשל, הווידיאו שרץ ב-header בעמוד הראשי – גולשים רבים ציינו כי האנימיציה של העננים או השמש מפריעה לקריאת נתוני מזג האוויר. ה-header גם עצום בגודלו, ואילו המידע המפורט על התחזית מופיע בפונט זעיר, בניגודיות גרועה אל מול הרקע. אגב, דווקא בטלפון סלולרי רואים יותר טוב את הטקסט. הפוטר (החלק התחתון של האתר) גם כן מוגזם בגודלו, ולא מכיל שום מידע משמעותי שמצדיק את הגודל הזה. החלק התחתון של העמוד הראשי עמוס וצפוף, מה שמקשה עוד יותר על הניווט.
- שימושיות גרועה: אם, למשל, אתם רוצים לקרוא את התחזית לימים הקרובים, תיאלצו להקליק על כל יום בנפרד על מנת לראות מה צפוי בו – ואין אפשרות לראות תחזית עבור הימים הקרובים במקום אחד. התחזית מוגשת עבור כמות מיקומים מוגבלת ותמוהה. למשל – למה דווקא לוד מופיעה ברשימה, ואין ייצוג ליישובים מהשרון? תמונת מכ"ם הגשם מופיעה בעמוד הראשי – מצוין לימות החורף. אבל אם אתם רוצים לעבור בין המכ"מים השונים, או לראות תמונת לוויין, אתם אמורים להקליק על הטקסט שמעל הלוויין. אין אפשרות לגשת לעמודים נפרדים של האלמנטים האלה, מה שמאלץ את המשתמש להיכנס לעמוד הראשי או ל"דף הרדר" מהתפריט הראשי, ולהקליק כל פעם מחדש כדי לבחור את האלמנט הרצוי לו. הלינקים הטקסטואליים אינם ברורים והם לא בולטים מספיק. האינדיקטור הטוב ביותר לכך שמדובר באתר שהשימושיות בו גרועה, הוא העובדה שמספר ימים לאחר ההשקה, הועלה בו פוסט שמסביר למשתמשים איך להשתמש באתר. ואפילו הפוסט הזה גרוע – הוא לא כולל קישורים למקומות הרלוונטיים המצוינים בו, וכמובן לא כולל עזרים כמו תמונות או סרטונים. שוב, אפס מחשבה על המשתמשים.
- עבודת תוכן לקויה: העובדה שאין שגיאות תחביר או תוכן גסות באתר, לא אומרת שמדובר באתר עם תוכן טוב. התוכן הטקסטואלי צפוף ולא מסודר בפסקאות נוחות לקריאה – אינדיקציה ברורה להעלאת תכנים חפוזה ולא מסודרת. בחלק מהמקרים, כותרת העמוד תמוהה (למשל, הטייטל של עמוד המכם הוא "דף רדר" במקום "מכ"ם גשם"). לא תמיד ברור מה מכיל כל עמוד על פי השם שלו בתפריט, ואין אפילו שימוש בפירורי לחם (breadcrumbs) שיסייעו לניווט ולצריכת התוכן באתר.
- חוסר התחשבות במשתמש והסרת אלמנטים: ברור שאין מאפיין אחיד לצרכני המידע של השירות המטאורולוגי, אבל היה בהחלט מקום לבדוק מהם האלמנטים הפופולריים ביותר באתר – בקרב המשתמשים ה"כבדים" והמשתמשים ה"רגילים". אפשר היה לעשות כן באמצעות בדיקת הסטטיסטיקות של האתר, שיכולות להצביע בקלות על העמודים הכי נצפים, והיה ניתן גם לשוחח עם חלק מהמשתמשים הכבדים של האתר, שנמצאים בפורומים שונים של מזג אוויר וקל מאוד למצוא אותם. ניכר כי בשדרוג אתר השמ"ט לא בוצעה אף אחת מהפעולות האלה. אלמנטים שימושיים ופופולריים הוסרו מהאתר (חלק ממפות תחזית הגשם, למשל) – ללא סיבה מהותית וללא מתן תחליף. תצפיות שעתיות ניתנות כעת בכלל מחוץ לאתר – באתר המפות הממשלתי, ואם אתם רוצים לצפות בחלק מהנתונים אתם צריכים לחתום (!) על כתב התחייבות משונה ביותר.
- איפה ההפניות? – האתר הישן של השמ"ט היה בנוי בטכנולוגיה שונה מהאתר החדש, ומבנה הקישורים עבר שינוי מהותי. בנוסף, כפי שציינתי בסעיף הקודם, חלק מהתכנים שהיו קיימים באתר הישן – הוסרו. כאשר עושים שינויים כאלה, חובה ליצור הפניות (redirects). ההפניות נועדו לסייע לגולשים שמקליקים על לינקים ישנים (מגוגל או מאתרים אחרים) להגיע למחוז חפצם באתר החדש. גם אם התוכן לא קיים יותר, חובה לייצר הפניה לעמוד הרלוונטי ביותר, או לפחות לעמוד הראשי של האתר. בשמ"ט לא טרחו לבצע אף אחד מהדברים האלה, וכל הלינקים הישנים מובילים לעמוד שגיאה גנרי. הדבר מצביע על חוסר הבנה מהותי באפיון והקמת אתרים, ומעיד, שוב, על חוסר התחשבות במשתמשים. ועוד לא אמרנו כלום על SEO – אבל במקרה דנן באמת נראה שזה לגמרי לא על הכוונת של אנשי השמ"ט.
- חוסר הבנה טכנולוגי: כמענה לביקורת שהתקבלה בדף הפייסבוק של השירות המטאורולוגי, הם ציינו כי לא ניתן להשאיר את האתר הישן במקביל לחדש. זוהי, כמובן, שטות מוחלטת. לו היה נעשה הליך אפיון והקמה מסודר של אתר השמ"ט החדש, היתה מוקמת גירסת פיתוח זמנית על שרת נפרד, כאשר האתר הישן עדיין באוויר. את מגוון השיפורים הנדרשים (והם בהחלט נדרשים) היה צריך לבצע על שרת הפיתוח, כאשר האתר הישן עדיין זמין לגולשים. גם את ההפניות הרבה יותר נכון וקל לבצע כאשר יש שתי גירסאות של אתרים באוויר. אבל, כאמור, מי שטיפל בשדרוג האתר הזה לוקה בידע טכנולוגי ואין לו עניין רב בפידבק מהמשתמשים.
אתרים מהסוג הזה נהנים מכך שיש להם טראפיק קבוע – שכן קשה למצוא תחליפים למידע שמוצג בהם. לכן, אין למפיקי הפיאסקו הזה מוטיבציה להשיק מוצר איכותי. הרבה תהיות עולות בבחינת האתר: האם בוצע אפיון מסודר (סביר להניח שלא)? האם היתה התייעצות עם אנשי מקצוע בתחומים הרלוונטיים? האם נבדק השימוש באתר הישן כדי להעריך מה צריך לשנות, לחדש ולמחוק? האם האתר עבר בדיקות איכות לפני השקתו? ועוד.
ניכר שרוב המחשבה היתה סביב עיצוב האתר מחדש מבחינה גרפית, ולא נעשתה עבודה של שיפור השימושיות, שיפור התכנים ושיפור השירות הכללי לציבור. אתר השירות המטאורולגי שודרג טכנולוגית ועיצובית (וגם זה נתון לוויכוח), אבל הוא לא עבר שיפור והוא לא אתר טוב יותר. הוא בסך הכל אתר חדש יותר, וככה לא משדרגים אתר אינטרנט.