מתכננים לעצב מחדש את האתר? אל תשכחו את ה-SEO
נכתב ב-27 באפריל 2023
עיצוב מחדש של האתר זה לא כיף. גם בתנאים אידיאליים, מדובר בתהליך שיכול להיות מעיק ומורכב וגם לעשות נזקים בטווח הקצר והארוך.
אם אתם חושבים לעדכן את עיצוב האתר שלכם, או יותר נכון – להחליף לגמרי את העיצוב – כדאי שתקחו בחשבון כמה גורמים חשובים, ותשקלו היטב את צעדיכם. אם כבר החלטתם על עיצוב מחדש, הקפידו לעשות זאת נכון ובצורה מקצועית, על מנת שהאתר והקידום שלו במנועי חיפוש לא ייפגעו.
הסיכונים בעיצוב מחדש של האתר
- משתמשים בדרך כלל לא אוהבים שינויים ונוטים להגיב בצורה שלילית כאשר מחליפים עיצוב של אתר ותיק ומוכר, במיוחד אם השינוי הוא דרמטי.
- קידום האתר במנועי חיפוש (SEO) עלול להיפגע.
- עלויות גבוהות.
הדרך הנכונה לבצע עיצוב מחדש
אני לא נכנסת כאן לנושא העיצובי עצמו, לתהליכי המיתוג ובחירת הצבעים והפונטים וכו'. לצורך העניין, נצא מנקודת הנחה שיש לכם עיצוב מוסכם וגמור, ועכשיו צריך ליישם אותו באתר.
ראשית, לא מעצבים מחדש אתר חי שנמצא באוויר. צריך לייצר עותק של האתר (מה שנקרא "סביבת פיתוח"), להתקין אותו על URL זמני ולעשות שם את כל המשחקים והשינויים. כך אפשר לבדוק את העיצוב החדש בנחת, בלי לגרום נזקים לאתר הישן, ורק כאשר הכל נבדק ועבר אישור, מחליפים את העיצוב בפועל באתר החי (production).
במהלך העבודה על סביבת הפיתוח, חובה לוודא שהיא מוגדרת באמצעות noindex – כלומר, שיש בקוד האתר פקודה שאומרת לגוגל לא לאנדקס את האתר הזה. אם לא תדאגו לכך, גוגל ימצא את אתר הפיתוח ויאנדקס אותו – וזה אומר שכל התוכן שלכם יופיע כפול במנוע החיפוש. זה יכול לגרום לנזק עצום לדירוגים שלכם. בדרך כלל, מוסיפים את הפקודה ב-header של האתר:
<meta name="robots" content="noindex, nofollow" />
אפשר גם לחסום את האינדוקס של גוגל באמצעות robots.txt או באמצעות הגדרה בלוח הבקרה של וורדפרס, אם האתר שלכם עובדת על המערכת הזו.
לא פחות חשוב – זכרו להוריד את החסימה לאחר שהאתר עלה לפרודקשן, אחרת הוא ייעלם מגוגל.
נושא נוסף שחשוב לשים אליו לב הוא הפניות. עיצוב מחדש של האתר לא תמיד כולל שינוי של מבנה הקישורים, אבל לפעמים זה חלק מהתהליך. במקרה כזה, יש לבצע הפניות (redirects) שיראו לגוגל איפה כל אייטם באתר החדש, לעומת האייטם מהאתר הישן. זו פעולה שנשכחת לעתים קרובות, ויכולה לגרום נזק עצום לקידום האתר.
מעצבים לפעמים מזינים טקסט דמה (לורם איפסום), גם אם לאתר יש תוכן אמיתי. בהחלט יכול לקרות מצב שבו עיצוב מחדש של האתר יגרום למחיקת תכנים או להעלאת תכני דמה שמקומם אינם באתר החי. אם לא תשימו לב לזה, גוגל יבוא ויאנדקס אתר עם תכנים חסרי משמעות. חפשו בגוגל "לורם איפסום" והגבילו את החיפוש לחודש האחרון, למשל. צפוי לכם מסע מעניין בתחום התוכן ופיתוח האתרים הישראלי.
עיצוב מחדש של האתר הוא גם הזדמנות לבחון את התוכן, ולבצע בו מקצה שיפורים באמצעות ביקורת תוכן (Content Audit). במסגרת הביקורת, בודקים את הביצועים של התכנים השונים באתר מבחינת SEO וטראפיק, ומעדכנים, מוסיפים, משפרים ואף מוחקים תכנים שלא תורמים לאתר.
טיפ חשוב: אל תבצעו טלטלות חדות באתר. אל תוסיפו יותר מדי תוכן בבת אחת ואל תמחקו יותר מדי אייטמים בבת אחת. בצעו את השינויים בהדרגה ולאורך זמן.
שינויים עיצוביים עדיף לבצע בהדרגה
דרך טובה להימנע ולהתמודד עם הסיכונים (והטרחה) הכרוכים בעיצוב מחדש של האתר, היא לבצע שינויים עיצוביים בהדרגה. אתרים גדולים, כמו אמזון, נוקטים בשיטה הזו, והיא יעילה ונוחה – ראשית, היא לא מאלצת אתכם לעבור תהליך ארוך ומורכב. שנית, המשתמשים יכולים להתרגל בהדרגה לשינויים. שלישית, הרבה יותר קל לתקן שינויי עיצוב שהתבררו כלא מוצלחים, או ככאלה שפגעו במכירות, למשל.
עם זאת, לעתים אין ברירה וחייבים לעצב מחדש – למשל, במקרה של מיתוג מחדש, או אם מדובר באתר ישן מאוד ולא מעודכן (עם טכנולוגיות שכבר לא עובדות ולא נתמכות), אם צריך להתחיל לפנות לקהלים חדשים וכן הלאה.