קידום אתרים באמצעות בינה מלאכותית – לאן הולך ה-SEO בעידן ה-AI?
נכתב ב-6 באוגוסט 2023
עזבו, אל תקראו את המאמר. התשובה הנכונה והקצרה ביותר, היא: "אף אחד לא יודע". כל מי שמתיימר לחזות את עתיד ה-SEO, ועוד בזמן שהבינה המלאכותית רק מתחילה להיכנס לתודעת המיינסטרים, הוא נוסטרדמוס בתחפושת, ואנחנו לא בעניין של נבואות ושוטים.
מה שכן אפשר לעשות, זה לדבר על איך אפשר להיעזר ב-AI לקידום אתרים, היתרונות והחסרונות, הסיכונים וההזדמנויות, ובעיקר אפשר לדון בשאלה החשובה מכולן – מתי כבר מידג'רני ילמד לצייר ידיים נורמליות?
מחוללי טקסטים באמצעות בינה מלאכותית פרצו לתודעה ב-2022, וכמעט כל מי שעוסק בתחום התוכן והאתרים יודע להגיד "פרומפט" ו-ChatGPT מתוך שינה, אבל הכלים האלה קיימים כבר שנים, ומשמשים לרוב כל מיני יצרני "תוכן" מפוקפקים, שאוהבים להקים במהירות אתרים עם המון טקסטים, לנסות לעשות כמה לירות מפרסומות ולהמשיך הלאה. גוגל נאבקת כבר כמה שנים טובות בספאם האינטרנטי הזה, ולא ממש מצליחה. אפשר למצוא אתרי זבל חסרי תועלת כאלה בעמודים ראשונים של הרבה תוצאות חיפוש – באנגלית ובעברית. בחלק מהמקרים מדובר באתרים אוטומטיים נטו, ובחלק מהמקרים מדובר באתרים שנבנו עם היצף טקסטים כדי לשבור את האלגוריתם. ה-AI פשוט עושה להם עבודה קלה יותר, זה הכל.
הבעיה המרכזית של מחוללי טקסטים באמצעות בינה מלאכותית, כרגע, היא שהם בעצם "מחרטטים בביטחון" – הם מייצרים טקסטים נהירים וקריאים, שלעין בלתי מיומנות נראים טובים ואיכותיים, אבל בהרבה מקרים מדובר בטקסט שלא אומר כלום, או יותר גרוע – טקסט רצוף שגיאות וטעויות עובדתיות. למרות כל התחכום של הכלי הזה, הוא עדיין מתקשה בבדיקת עובדות בסיסית, כמו זו שגוגל עושה די טוב כרגע, וזה הופך את כל הטקסטים שלו למוטלים בספק.
בכלל, טקסטים ארוכים ובעלי משמעות אינם החוזקה של ChatGPT. הוא נוטה לחזור על מונחים מסוימים שוב ושוב, לתת הסברים גנריים ולא משכנעים והשפה לפעמים פשטנית יתר על המידה. ועוד לא אמרנו כלום על עבודה בעברית, שכרגע לא רלוונטית ל-AI, אלא אם אתם מוכנים להיעזר בעוד כלי אוטומטי, כמו גוגל טרנסלייט. זו פרקטיקה שנהוגה בקרב יצרני אשפת תוכן. הייתי רוצה להגיד לכם שזה לא עובד, אבל אני רואה הרבה מאמרים כאלה מדורגים גבוה בגוגל בעברית. מצד שני – זכרו, הדירוג בגוגל אינו מטרה בפני עצמה. בסופו של יום, אנחנו רוצים שהמשתמשים ייכנסו לאתר, יפיקו תועלת מהתוכן, ייצרו איתנו קשר או יקנו את המוצרים והשירותים שלנו. תשפוכת מילים חסרת משמעות, לרוב, לא תשיג עבורכם אף אחת מהמטרות האלה.
הרבה רעיונות – ומהר
עם זאת, כלי בינה מלאכותית יכולים לסייע ל-SEO. מחוללי הטקסטים באמצעות AI יכולים, למשל, לתת הרבה רעיונות במהירות. אם נבקש מ-ChatGPT חמישה רעיונות לכותרות למאמר על SEO ובינה מלאכותית, הוא יעשה זאת במהירות וייתן כמה תוצאות משביעות רצון. לפעמים אפשר להשתמש בכותרות האלה, ולפעמים צריך קצת לעבוד עליהן, ועדיין – 5 כותרות תוך כמה שניות זה משהו שיציר אנוש יתקשה לעשות בעצמו.
באותה מידה, אפשר להשתמש ב-AI כדי לקבל רעיונות לסלוגנים, קופי לפרסומות, פסקאות פתיחה למאמר וכו'. במשימות קצרות וממוקדות, הבינה המלאכותית טובה, ויכולה לחסוך לכם זמן בכל הקשור לתוכן וקידום אתרים.
מחקר מילות מפתח
רעיונות במהירות כבר אמרנו, נכון? אז שלוחה נוספת של הקונספט היא מחקר מילות מפתח. אפשר להיעזר ב-ChatGPT כדי לקבל רעיונות למילות מפתח, חיפושי שאלה ומילים נרדפות, כדי לפתח תוכן שיענה על כל האפשרויות הרלוונטיות לנו.
שכתוב אייטמים ישנים
לפעמים כותבים מאמר והוא לא תופס בגוגל, למרות שעשינו עבודה טובה. זה יכול להיות בגלל שהמתחרים חזקים משמעותית במילות החיפוש הספציפיות, ויכול להיות גם שהרבה אתרים כתבו על אותו נושא בתקופה קצרה, וקשה להשתחל פנימה בזירה צפופה. שווה לבדוק אייטמים ישנים ולשכתב אותם, ולבקש מגוגל לאנדקס שוב. מומלץ להוסיף מידע חדש, ואפשר להיעזר בכלים כמו ChatGPT כדי לנסח מחדש את המאמר ולרענן אותו, וגם כדי לעבות את התוכן באמצעות פסקה נוספת או שתיים.
יצירת תיאורי מטא באמצעות AI
אפשר בהחלט לתת ל-ChatGPT טקסט שקיים באתר, ולבקש ממנו ליצור תיאור מטא (description) לטובת תקציר לגוגל. זה כמובן מקצר תהליכים ומייעל את העבודה, אבל לא תמיד המנוע מבין מה המידע החשוב שיש להדגיש בתקציר. לא רק את גוגל צריך לקחת כאן בחשבון, אלא גם את הגולש – הטייטל והתיאור הם מה שהמשתמש רואה כשהוא מחפש בגוגל. הוא כמובן יעדיף להקליק על התוצאות העליונות, אבל לא מספיק להתברג גבוה בדירוג – האלמנטים האלה צריכים להיות מושכים את העין, שיווקיים במידת הצורך, ובקיצור, כאלה שיגרמו לגולש לרצות להקליק. מנוע ה-AI לא תמיד יודע לייצר כאלה, ולכן עדיין נדרשת ביקורת אנושית על התוצר.
עוד עניין שצריך לקחת בחשבון – מספר התווים. משום מה, ChatGPT לא תמיד מדייק ונשמע למגבלת ה-160 תווים שיש לתיאור המטא של גוגל, מה ששוב מצריך התערבות אנושית.
וזה, כמובן, רק באנגלית. בעברית עוד צריך לתרגם, מה שהופך את התהליך ל(כנראה) מסורבל מדי ולא כדאי.
כתיבת דו"חות SEO ללקוחות
במיוחד אם אתם עובדים עם או עבור חברות גדולות, ייתכן שתצטרכו להנפיק דו"חות מפורטים לגבי SEO כדי לעדכן במצב הקידום הנוכחי של האתר. לא כיף לכתוב דו"חות, ואפילו די משעמם. מחוללי טקסטים בהחלט יכולים לסייע בעניין הזה, ולספק לכם תבניות לדו"ח שתוכלו לערוך ולעדכן לפי הצורך, כמו גם לתת לכם פסקאות מעניינות לפתיחה ולסיכום הדו"ח.
שכתוב טקסטים באתר
לפעמים צריך לרענן טקסט ישן, ואין לכם כוחות או השראה, במיוחד אם הטקסט עוסק בנושא משעמם. ChatGPT עושה עבודה לא רעה בניסוח מחדש של פסקאות וטקסטים קצרים, ועל הדרך אתם יכולים להוסיף מידע חדש, והנה לכם טקסט טרי כדי להאכיל את גוגל.
יצירת תמונות סטוק באמצעות מידג'רני
תוכן הוא כמובן לא רק טקסטים. תמונות, אמנם, לא מסייעות לדירוג האתר בעמוד הרגיל של תוצאות החיפוש בגוגל, אבל בהחלט אפשר לייצר טראפיק דרך אופציית חיפוש התמונות. מעבר לכך, תמונה טובה מושכת את העין כשמשתפים פוסט או אייטם ברשתות חברתיות. יותר טראפיק לאתר מרשתות חברתיות = סיגנל חיובי לגוגל. כשמדברים על SEO, לא מדובר על פתרון קסם אחד, אלא על ביצוע מספר גדול של פעולות קטנות, שביחד מסייעות לאתר להתקדם בתוצאות החיפוש.
לכן, תמונות מעניינות הן לגמרי חלק מהמשחק בקידום אתרים. כרגע, כלי הבינה המלאכותית המוביל בתחום הוא מידג'רני, ואיתו אפשר לייצר תמונות סטוק מצוינות לאתרים.