בינה מלאכותית בניהול אתרים
נכתב ב-16 בינואר 2023
שנת 2022 הסתיימה ושנת 2023 התחילה, והעולם הטכנולוגי רוחש סביב נושא אחד לוהט: בינה מלאכותית. נראה שבתוך זמן קצר, כמה שירותים מובילים בתחום ה-AI ביצעו קפיצות דרך עצומות, והכלים האלה הפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים הטכנולוגיים של אנשים לא מעטים, כולל אנשי מקצוע בתחום האינטרנט. כשמדברים על ניהול אתרים, יש שני כלים מרכזיים שעשויים לעזור למי שעוסק בתחום – מחוללי תמונות באמצעות AI (כמו מידג'רני, DALL-E ו-Stable Diffusion), והכוכב הזוהר בשמי הבינה המלאכותית – ChatGPT, שיודע לחולל טקסטים כמעט-אנושיים בלחיצת כפתור.
הכלים האלה כמובן לא מביאים איתם אוטומציה מלאה של ניהול אתרי אינטרנט. ראשית, יש הרבה הבטים לניהול מקצועי של אתר, וזה לא נגמר בזריקת טקסטים או תמונות לתוך מערכת ניהול התוכן. שנית, יש לכלים האלה עדיין מגבלות רבות (במיוחד ל-ChatGPT), וצריך לדעת איך להשתמש בהם בצורה מושכלת. מחוללי התמונות והטקסטים עדיין לא יכולים להחליף בני אדם, לפחות לא ברמה של אחד לאחד. מה שכן, כל מי שעוסק בניהול תוכן, קידום אתרים, ניהול אתרים, גרפיקה, ממשק משתמש ותחומים נוספים, צריך להכיר את הכלים האלה ולהחליט איך להוציא מהם את המקסימום. לא צריך לאמץ אותם בעיוורון ובלי ראייה ביקורתית, אבל זה הצעד הבא מבחינת טכנולוגיה, ולא כדאי להישאר מאחור.
ניהול תוכן בעזרת ChatGPT
ChatGPT נראה כמו קסם של ממש. מזינים לו פקודת טקסט (כרגע הכלי עובד רק באנגלית בצורה נורמלית), והוא מייצר עבורכם טקסט. זה יכול להיות שיר, מאמר באורך 800 מילה, רשימת סעיפים, הצעות לכותרות, ציוצים או פוסטים למדיה חברתית וגם קוד תוכנה, הוראות, מתכונים ובערך כל מה שתוכלו להעלות על דעתכם. מדובר בכלי מדהים, ורסטילי ומרשים, שמשתפר כל הזמן.
עם זאת, כדאי לנקוט במשנה זהירות – ChatGPT (שזכה בעברית לכינוי ג'יפיטפוט, על שם תוכניתה המפורסמת של ציפי שביט, ציפיטפוט) רחוק מלהיות כלי מושלם. הטקסטים שהוא מנפק מנוקדים לעתים בטעויות עובדתיות, והוא נוטה לפעמים להמציא דברים שלא קיימים בכלל. בנוסף, בגוגל עובדים קשה כדי ללמד את מנוע החיפוש לאתר טקסט שנוצר על ידי AI, והוא לא אמור לזכות בדירוג גבוה. כרגע זה בעיקר המערב הפרוע – כמות אתרי הזבל שמסתמכים על טקסטים אוטומטיים שנוצרים בשניות רק תגדל, ומכיוון שגוגל עדיין לא מסוגלת להתמודד עם זה, תהיה בעיה לכל מי שעוסק בקידום אתרים.
בנוסף, הכלי לא עובד בעברית, אם כי תמיד אפשר להשתמש בגוגל טרנסלייט לקיצור תהליכים. גם אם הטקסט נכון עובדתית, זה לא אומר שהוא מצוין או שכדאי להשתמש בו כמות שהוא באתר אינטרנט. הטקסטים של הבינה המלאכותית נוטים להיות תפלים, ברמה בינונית במקרה הטוב, ולא מספקים ערך אמיתי לגולשים. עדיין יש צורך בעין ויד אנושית, בעריכה, בהוספת בשר למאמרים וכו'. אל תסתמכו על הכלי הזה באופן אוטומטי ומלא.
למרות כל ההסתגויות, ChatGPT יכול בהחלט לעזור לניהול תוכן באתרי אינטרנט – הצעות לכותרות, פסקאות שהוא יכול לשכתב, רעיונות למאמרים, מענה לשאלות ועוד. הדרך הכי טובה היא פשוט להיכנס ולנסות את הכלי הזה בכל מיני צורות.
מחוללי תמונות AI – כוח עזר בניהול אתרים
חלק מההסתייגויות שיש לי לגבי ChatGPT תופסות גם לגבי מחוללי תמונות כמו מידג'רני. אלה לא כלים שמחליפים מעצבת מקצועית או גרפיקאי איכותי, ויש להם כל מיני בעיות. בנוסף, מדובר כאן בעקומת למידה לא קטנה, במיוחד כשמדובר במידג'רני, שהממשק שלו לא נוח במיוחד, והוא מציע כל כך הרבה אפשרויות, שקל מאוד ללכת איתו לאיבוד. יש למנוע גם סגנון מאוד מובחן שקשה להימלט ממנו, ולפעמים צריך המון נסיונות כדי להשיג את התוצאה הרצויה.
ואחרי שזה נאמר – מבחינתי, ילידת דור ה-X, מדובר בלא פחות ממאגיה שחורה. חבלי הלידה של המנועים האלה היו משעשעים, אבל הם היו מרשימים כבר בתחילת הדרך. עכשיו, מדובר במה שנראה כמו הזיה של סופר מדע בדיוני מופרך, רק שהיא לחלוטין מציאותית. מחוללי התמונות באמצעות בינה מלאכותית מספקים תמונות מרהיבות ומרשימות, וברגע שלומדים איך לעבוד איתם, הם הופכים לכלי מקצועי מהמעלה הראשונה בכל הקשור לניהול אתרים.
מה אפשר לעשות עם כלים כמו מידג'רני? דבר ראשון, לייצר תמונות סטוק. סוף לתמונות הגנריות והמשעממות (שגם עולות המון כסף בחלק מהמקרים), סוף לאותה תמונה שרואים אצל כולם (כי כולם לקחו אותה מהמאגר החינמי הפופולרי) וסוף לתסכול כשלא מוצאים משהו שנראה בדיוק כמו שרצינו. תנו את הפקודה הנכונה למידג'רני, ותקבלו תמונות סטוק מעולות, בצבעים שתרצו, עם הרקעים שתרצו, וגם כאלה שלא הייתם יכולים לדמיין בעצמכם. הנה דוגמאות לכמה תמונות סטוק שיצרתי באמצעות Midjourney:
האפשרויות כאן הן באמת בלתי מוגבלות, וגם באמצעות פרומפטים פשוטים ולא מפורטים, אפשר לקבל תמונות סטוק מצוינות, שיכולות לשמש כל מנהל אתרים. למדריך יצירת תמונות סטוק עם מידג'רני.
זה לא נגמר כאן, כמובן. מידג'רני יכול לייצר לכם גם סקיצות לעמודי נחיתה. אלה לא סקיצות לשימוש מיידי, אבל הן בהחלט נקודת התחלה מצוינת או השראה, ויכולות לקצר את העבודה משמעותית. הנה סרטון קצר ביוטיוב שמראה הדגמה של הנושא:
באופן דומה, אפשר להיעזר במידג'רני ליצירת פלטות צבעים. הנה דוגמא למה שהוא יצר בתגובה לפרומפט שמבקש עיצוב לאתר אינטרנט עם סכימת צבעים של שקיעה.
או אולי השראה לדף מוצר בחנות אינטרנטית?
האפשרויות כאן בהחלט רבות ומגוונות, ותלויות בעיקר בדמיון שלכם. ועוד לא ראינו את השיא, מכיוון שהכלים האלה מתפתחים, מתעדכנים ומשתפרים במהירות מדהימה – כל יום יש כוכב חדש בשמי ה-AI, וכל יום מישהו מדגים שימוש שלא חשבו עליו קודם. זה באמת תחום סוער ומרהיב. גם בלי כל הדרמה, מדובר בכלים מתוחכמים ומרשימים, שיכולים לסייע בניהול אתרים, SEO, ניהול תוכן, עיצוב ועוד ועוד. האם הם יחליפו בסוף את בעלי המקצוע האנושיים? אולי, בתחומים מסוימים, עבור אנשים מסוימים, אבל בכל מקרה זה דיון פילוסופי לפעם אחרת.