גוגל הפסיקה לאנדקס ציוצים מטוויטר והאתר צונח בתוצאות החיפוש
נכתב ב-6 ביולי 2023
בימים האחרונים טוויטר מקרטעת ובקושי עובדת. בשיא האירוע, רוב המשתמשים לא יכלו לצייץ, להגיב, לעשות לייק ואפילו לשלוח הודעות פרטיות (DM). הסיבות לתקלה הנרחבת לא ברורות. אילון מאסק הצהיר כי מדובר בתחזוקה שאמורה למנוע מ-scrapers להוציא כמויות גדולות של דאטה מהרשת (בעיקר כאלה מבוססי בינה מלאכותית). אולם, ניתוחים שונים ברשת ושלל ממצאים מראים שכנראה הקיצוצים שעשה מאסק בצוות המתכנתים, כמו גם העובדה שלא שילם על חלק משירותי הענן של גוגל, גרמו לכך שהפלטפורמה פשוט קרסה תחת העומס.
הבעיות החלו כאשר מאסק החליט שלא יהיה ניתן לקרוא ציוצים, אלא אם אתם מחוברים כמשתמשים לטוויטר. המשמעות היא, שמי שמקליק על לינק לטוויטר, יגיע למסך לוגין. השינוי המהותי הזה יצר חלק מהתקלות (אני לא נכנסת לזה, מדובר בעניין טכני לחלוטין), והרשת החברתית הפכה לבלתי שמישה כמעט לחלוטין בימים האחרונים, כשהמשתמשים מחפשים אלטרנטיבות כמו מסטודון, בלוסקיי וגם מחכים ל-Threads של מטא, שאמורה להיות מאוד דומה לטוויטר.
סגירת האתר למשתמשים רשומים בלבד גרמה לתוצאה נוספת – גוגל הפסיקה לאנדקס ציוצים של משתמשים בטוויטר. עד לפני מספר ימים, אם חיפשתם נושא חדשותי חם כלשהו, או שם של מישהו שמצייץ בטוויטר דרך קבע, הייתם יכולים לראות בתוצאות החיפוש ציוצים עדכניים – לפעמים אפילו מספר דקות לאחר שצוייצו. כעת, למרות שכנראה לגוגל יש גישה לציוצים עצמם, היא לא מאנדקסת אותם יותר, מכיוון שאין טעם לשלוח את המשתמשים שלה למסך לוגין. כלומר, גוגל לא רוצה להעביר אנשים שמחפשים בגוגל לטוויטר, בהנחה שלא לכל אחד יש משתמש בטוויטר, או שהוא לא מחובר תמיד דרך הדפדפן. זה עניין של חוויית משתמש – אם אני מחפשת משהו וצריכה להזין שם וסיסמא כדי לראות את התוכן, חוויית המשתמש שלי נפגעת (וגם רוב הסיכויים שאחזור אחורה ואנסה תוצאה אחרת).
מבחינת טוויטר, המשמעות היא ירידה גדולה בטראפיק. אין ספק שחיפושים בגוגל מביאים טראפיק אורגני וחשיפה משמעותית לטוויטר – גם ממשתמשים לא רשומים. עכשיו, זה לא משנה אם אתם משתמשים רשומים או לא, החיפושים לא יעלו יותר ציוצים חדשים. ירידה בטראפיק היא כמובן בעיה לכל פלטפורמה. מצד אחד, זה מסייע להפחית את העומס על טוויטר ולאפשר לה לטפל בתקלות, אבל לטווח הארוך מדובר בקטסטרופה לפלטפורמה ובעיקר למפרסמים בה – שלא יזכו לאותה חשיפה כמו קודם.
חברות הדאטה השונות מציגות נתונים מדהימים: חלה ירידה של 32% בנראות של טוויטר בגוגל ב-24 השעות הראשונות. מדובר במאות אלפי כניסות שהולכות לאיבוד בגלל החסימה של הפלטפורמה למי שאינו משתמש רשום. הנתונים מראים שטוויטר צנחה ואף נעלמה ממילות חיפוש גדולות וחשובות – בעיקר בארה"ב. למשל, מילת החיפוש Yankees מוערכת בכ-1.8 מיליון קליקים בחודש. טוויטר היתה במקום השלישי, ונעלמה מהעמוד הראשון. אובדן מוערך של כ-168 אלף קליקים בחודש. מכיוון שזה בוודאי קורה לה בכל העולם, המשמעות היא אובדן של מיליוני כניסות לאתר – וכמובן ירידה משמעותית בחשיפה עבור המפרסמים. גם החיפוש Trump, שבעבר הניב את חשבון הטוויטר שלו בתוצאות הראשונות, כבר לא מציג את טוויטר בעמוד הראשון.
ההערכות מדברות כרגע על כך שטוויטר איבדה מיקומי עמוד ראשון ביותר מ-25,000 מילות חיפוש בארה"ב בלבד. מי שכמובן מרוויח מזה הם אתרי תוכן ואתרים אחרים שהיו ממוקמים מתחת לטוויטר בחיפושים כאלה – ואפילו אינסטגרם ופייסבוק התקדמו קצת על חשבונו של מאסק.
מי שהסתמך על טוויטר כנכס דיגיטלי עיקרי עלול להיפגע גם כן (מעבר לעזיבה של משתמשים את הפלטפורמה), מכיוון שחיפושים בגוגל לא יובילו יותר לציוצים שלו ואפילו לא לפרופיל שלו ברשת.
אגב, גם שירותי ארכיון כמו ה-Wayback Machine כנראה לא יוכלו יותר לשמור היסטוריה של ציוצים. אם אתם רוצים לתעד דברים מטוויטר – כדאי מאוד להתחיל לעשות צילומי מסך.
עדכון, 6.7.2023: נכון להיום, טוויטר מאפשרת לגולשים לראות ציוצים גם ללא התחברות לאתר, אבל לא ניתן לראות פרופילים. כלומר, גוגל יכולה לאנדקס ציוצים בודדים ולהכווין לשם גולשים שמבצעים חיפושים.