[email protected] // 054-6566464

אתר בקוד סגור – קטסטרופה לעסק קטן

נכתב ב-9 באפריל 2021

למרות שאולי נדמה שוורדפרס, ושאר מערכות קוד פתוח, ניצחו במלחמה על הפופולריות בכל הקשור לפיתוח אתרים, יש עוד המון אתרים בקוד סגור שם בחוץ. חלקם ישנים מאוד, חלקם נבנו לא מזמן, אבל כולם מכניסים את הבעלים שלהם לאותה צרה.

תארו לעצמכם שקניתם מכונית, ואתם יכולים לטפל בה רק במוסך אחד ספציפי. אף אחד אחר לא יודע איך המכונית הזו בנויה ואיך היא נוסעת, רק המוסך המסוים שבנה אותה. מה קורה אם המוסך מעלה מחירים באופן בלתי הגיוני? מה אם תצא טכנולוגיה חדשה שאתם רוצים להתקין במכונית שלכם – אבל המוסך לא מאפשר זאת כי הוא לא יודע להתמודד עם הטכנולוגיה שלכם? מה תעשו אם תסתכסכו עם בעל המוסך ותרצו למצוא נותן שירות אחר?  במקרה של קוד סגור, אתם פשוט לא יכולים לעשות את זה.

מערכת קוד סגור, תהא אשר תהא, לא מאפשרת לאף אחד גישה לקוד שלה. רק המפתח, הבונה או הבעלים המקוריים של הקוד יכולים לעשות בו שינויים. המשמעות? המשתמש כבול לספק ולא יכול להשתחרר ממנו. יכול מאוד להיות שהמשתמש מרוצה מאוד מהספק שלו, ולא חושב שזה ישתנה לעולם, אבל המציאות האינטרנטית משתנה תדיר, גם טכנולוגית וגם עסקית, ואתר שנבנה בקוד סגור יכול לסבך את המשתמש מכמה וכמה בחינות.

לשם הדוגמא, אשתמש במקרה שהגיע אליי לפני זמן קצר, ללא פרטים מזהים.

בעיות באתר קוד סגור

בעל עסק עצמאי הקים אתר בקוד סגור באמצעות מפתח כלשהו, לפני כעשור. האתר אפילו מותאם לסלולרי, אולם המראה שלו מיושן ולא אטרקטיבי. האתר מאוחסן אצל המפתח, כי אין ברירה אחרת. במשך עשור הסידור הזה עבד, ככל הנראה, אולם האתר לא עודכן מבחינה עיצובית וגם לא מבחינה טכנולוגית. זה נכון שלא צריך להחליף את העיצוב של האתר כל שנה, אבל לכל הפחות יש לעדכן אותו ולוודא שהוא אכן עומד בסטנדרטים המשתנים באופן די מהיר באינטרנט – מהאלגוריתם של גוגל ועד ענייני אבטחת מידע ופרטיות.

למעשה, בעל העסק תקוע עם המפתח והאתר נמצא במצב של סטגנציה. עד כאן אין דרמה, לכאורה, מכיוון שאין צורך לתקן משהו שעובד (פחות או יותר). העניין הוא, שיש דרמה: בונה האתר סוגר את הבסטה. אולי הוא פושט רגל, עבר להיות שכיר או היגר לקמצ'טקה – אין לדעת. בכל מקרה, הוא הודיע ללקוחותיו כי האחסון ייסגר, והאתרים שעליו יימחקו מהאינטרנט. בעלי האתרים נאלצים כעת למצוא לעצמם פתרונות חלופיים.

אמנם, בעלי אתרים בוחרים להחליף אחסון ולרענן את האתר לעתים קרובות, אבל כאן הצורך נובע מאילוץ שנכפה על אותם בעלי אתרים, ומכניס אותם לסחרור של התארגנות מהירה והוצאות כספיות משמעותיות.

במקרה הספציפי של בעל העסק שפנה אליי, מדובר באתר תדמיתי דו-לשוני.

כאשר מדובר באתר בקוד סגור, כמעט בלתי אפשרי להעביר את התכנים לפלפטורמה אחרת בצורה נוחה ומהירה, באמצעות כלי יצוא כלשהו. באתר תדמיתי קטן, זה לא נורא במיוחד. פשוט מעתיקים את העמודים הקיימים למסמכי וורד, שומרים את התמונות, עושים רשימה של רידיירקטים לגוגל, ושלום על ישראל. במקרה דנן, יש באתר כמה מאות מאמרים. העובדה הקטנה הזו מסבכת מאוד את המצב. אי אפשר לקחת מערכת סגורה ולשפוך את התכנים שלה לתוך וורדפרס. זה כמו לחבר מדפסת לפטיפון – זה פשוט לא יעבוד. בפני בעל העסק עומדות כמה אפשרויות:

  1. לפתח כלי ספציפי שייצא את התכנים מהמערכת הסגורה לפורמט שאפשר לקרוא באמצעות מערכת קוד פתוח כמו וורדפרס. מדובר, סביר להניח, בעלות גבוהה של פיתוח כלי חד פעמי, שלא יהיה לו שום שימוש אחר כך, ולא יהיה פשוט למצוא מפתח שיהיה מוכן להיכנס לחור השחור הזה.
  2. להעתיק את כל התכנים הקיימים ידנית ולייצר רשימת הפניות עבור גוגל. גם כאן מדובר בעלות לא קטנה, שכן צריך לשבת ולהעתיק את התכנים מהאתר הישן, ואחר כך להזין ולסדר אותם מחדש באתר העתידי. אם בעל העסק ירצה לעשות זאת בעצמו, זה יגזול ממנו כמות לא הגיונית של שעות עבודה. על מנת שזה יבוצע על ידי איש מקצוע, הוא כמובן יצטרך לשלם כסף, בנוסף לעלות הפיתוח הסטנדרטית של האתר החדש.
  3. לוותר על התוכן של האתר הישן וליצור אתר חדש. מה שנקרא – עלא באב אללה. זה לא פתרון סביר, אבל הוא קיים כאופציה אם המצב ממש גרוע.

בעל העסק, כמובן, מתוסכל מאוד מהמצב. הוא חשב שאפשר, בלחיצת כפתור, להעביר את האתר הישן לפורמט חדשני ועדכני, ולא שיער שצפויות לו עלויות כל כך גבוהות על בניית אתר חדש. סביר להניח שהוא לא שילם הרבה על האתר המקורי, ובהתאם – קיבל מוצר בעייתי שמסבך אותו מאוד כרגע. בנוסף, הזמן לא משחק לטובתו, שכן האחסון ייסגר בתוך מספר שבועות. בזמן הזה, בעל העסק צריך להחליט למצוא ספק שירותים חדש, לרכוש אחסון, להחליט על דרך פעולה וגם לשמור איכשהו את כל התכנים הקיימים באתר, בדרך זו או אחרת. במונחים של עסק קטן, זה מעט מדי זמן, וסביר להניח שהתוצאה לא תגרום לו להיות שבע רצון.

בשיחה שלי עם בעל העסק, היה ניכר כי הוא מתוסכל. הוא לא היה מודע למלכוד של בניית אתר בקוד סגור, וכעת הוא נאלץ להתמודד עם ההשלכות במהירות, תוך שמושתת עליו עלות כספית משמעותית. בונה האתרים המקורי נתן לו להאמין שהעברת האתר היא קלה ופשוטה, אולם המציאות שונה לחלוטין. לצערי, אין לי פתרונות קסם להציע ללקוח – הוא ייאלץ לשלם בעבודה רבה, כסף רב או שניהם.

אם האתר שלכם בנוי בקוד סגור, אתם עלולים למצוא את עצמכם במצב דומה או זהה, ולא משנה אם זו מערכת גדולה ופופולרית כמו וויקס, או מערכת קטנה ואזוטרית שנבנתה על ידי איש אחד.

מה הפתרון? אל תבנו אתרים במערכות קוד סגור. זה לא שווה את ההשקעה, האפשרויות שלכם יהיו מוגבלות באופן קבוע ובסופו של דבר תפסידו כסף, זמן, טראפיק ועצבים.

ניהול אתרים - 25 שנות ניסיון ומקצועיות ללא פשרות!

צרו קשר והזניקו את האתר שלכם קדימה!