בחירת תבנית עיצובית לאתר וורדפרס
נכתב ב-26 במרץ 2014
לפני הכל, הבה וניפטר אחת ולתמיד מהמיתוס המטופש, לפיו לוורדפרס יש מגבלות עיצוביות. ובכן, לוורדפרס אין שום מגבלות עיצוביות. ניתן לעצב אתר וורדפרס בכל צורה ודרך – הכל שאלה של צרכים ותקציב.
המיתוס הזה נובע מכך שיש מבחר עשיר ומגוון של תבניות וורדפרס, מוכנות לשימוש ולהתקנה. ניתן בהחלט להקים אתר איכותי על בסיס תבנית מוכנה, אולם אין זה אומר שחייבים לעשות כן. אפשר להקים אתר וורדפרס על בסיס עיצוב מקורי, שאין לו קשר לתבניות קיימות.
כעת, לאחר שהעובדות ברורות, נוכל להמשיך אל נושא המאמר – בחירת תבנית עיצובית לאתר וורדפרס.
מהי תבנית וורדפרס?
תבנית וורדפרס, המכונה לעתים גם טמפלייט, Theme או ערכת נושא, היא למעשה עיצוב מוכן מראש לאתר וורדפרס. תבניות פשוטות כוללות עיצוב בלבד, ואילו תבניות מתקדמות יותר יכללו גם לוח בקרה של אפשרויות, המאפשר לבעל האתר להחליף את הצבעים בתבנית, להוסיף לה פונקציונאליות כלשהי ולשלוט במבנה ובמראה הכללי שלה. בחלק מהמקרים, ניתן להוריד או לרכוש תבנית, להתקין אותה על אתר הוורדפרס שלכם ולהשיק את האתר מיידית. עם זאת, לעתים יש צורך בביצוע שינויים ושיפורים בתבנית, ולשם כך מומלץ להיעזר באיש מקצוע.
היכן ניתן להוריד תבניות וורדפרס?
ראשית, כדאי לזכור שוורדפרס עצמה מגיעה עם מספר תבניות ברירת מחדל, איכותיות ומוכנות לשימוש (גם בעברית). לעתים, עבור בלוג או אתר פשוט – זה בהחלט מספיק. תבניות וורדפרס חינמיות ניתן להוריד במקומות רבים. המבחר עצום ומגוון, ויש אלפי אתרים המציעים תבניות כאלה. עם זאת, אם אינכם מכירים היטב את התחום, מומלץ להתחיל בחיפוש באתר וורדפרס הרשמי. התבניות המועלות לאתר נבדקות, ואינן מכילות קודי פרסום או קודים זדוניים אחרים, ולכן בטוח הרבה יותר להוריד משם תבניות.
ניתן גם לרכוש תבניות פרימיום תמורת 35 דולר עד 70 דולר, להתקנה באתר יחיד. באתרים המציעים תבניות פרימיום (כמו ThemeForest), ניתן לראות רשימת תכונות מדויקת של התבנית, כמו גם כמה פעמים נרכשה התבנית וכיצד היא מדורגת בקרב הלקוחות שרכשו אותה. ברוב המקרים, תבניות הפרימיום מגיעות כשהן מותאמות לשפות לטיניות, כלומר – כיוון קריאה משמאל לימין. על מנת לעבוד עם תבניות כאלה באתרי וורדפרס בעברית, יש צורך בתרגום התבנית על ידי מפתח וורדפרס מקצועי. תרגום התבנית כולל בדרך כלל התאמת הגרפיקה לעבודה מימין לשמאל, תרגום המחרוזות הטקסטואליות של התבנית לעברית וביצוע שינויים בקוד על מנת שהתבנית תעבוד כראוי עם לוח הבקרה של וורדפרס בעברית.
שימו לב, שליד כל תבנית יש בדרך כלל לינק להצגת אתר דמה, המבוסס על התבנית. חשוב להקליק על הלינק הזה ולבחון את התבנית בפועל, ולא להסתפק בצפייה בצילומי מסך של התבנית.
איך בוחרים תבנית עיצובית לאתר וורדפרס?
אם מלווה אתכם איש מקצוע בתהליך הבחירה, הוא יוכל לסייע לכם לבחור את התבנית המתאימה על פי פרמטרים שונים שתגדירו לו. אם אתם בוחרים לבד את תבנית הוורדפרס שלכם, הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון.
- תאריך יצירת או עדכון התבנית: וורדפרס היא מערכת המתקדמת ומשתדרגת לעתים קרובות. תבנית שנוצרה לפני שנה עלולה שלא להתאים לגירסת הוורדפרס העדכנית ביותר. בנוסף, תבניות ישנות עלולות שלא לעבוד היטב בדפדפנים שונים. בדקו את תאריך יצירת התבנית, תאריך העדכון האחרון וגם את גירסת הוורדפרס האחרונה אליה הותאמה התבנית.
- דירוג הגולשים ופופולריות: מצד אחד, תבנית פופולרית היא בדרך כלל איכותית ונוחה לשימוש, ולכן זוכה להורדות רבות. מצד שני, המשמעות של תבנית פופולרית במיוחד, היא שיש אתרים רבים המבוססים עליה, ונראים דומים זה לזה. מצאו את האיזון בין הפופולריות של תבנית ובין המקוריות שלה. בנוסף, שימו לב לדירוג הגולשים. ככלל אצבע, מומלץ שלא להוריד תבניות שהדירוג שלהן נמוך מ-3.5 כוכבים. דירוג נמוך הוא בדרך כלל אינדיקציה לתבנית פחות איכותית, עם בעיות תאימות דפדפנים או בעיות שימושיות. כדאי גם לשים לב למספר המדרגים – דירוג של 5 כוכבים הוא חסר משמעות, אם הוא מבוסס על 3 גולשים.
- רספונסיביות: בתחום תבניות הפרימיום כמעט ולא קיימות היום תבניות שאינן רספונסיביות (מתאימות את עצמן לטלפונים סלולריים, טאבלטים ומסכים בגדלים שונים), אולם רצוי לוודא זאת לפני הרכישה. אל תסתפקו בהצהרת המפתח כי התבנית רספונסיבית – בדקו זאת בפועל על ידי גלישה מטלפון סלולרי לאתר הדגמת התבנית, או על ידי שינוי גודל הדפדפן.
- התאמה לדפדפנים פופולריים: ודאו כי התבנית עובדת ונראית היטב בכל הדפדפנים הפופולריים – פיירפוקס, כרום ואקספלורר.
- תבנית מוכנה לתרגום: במידה שאתם רוצים אתר וורדפרס בעברית, בדקו בפיצ'רים של התבנית אם היא מוכנה לתרגום. לרוב, המפתחים יצהירו על התבנית שהיא "Translation Ready", או שהיא מכילה קבצי .po או .pot. הקבצים האלה, למעשה, מרכזים את כל המחרוזות הטקסטואליות במקום אחד, ומקלים על התרגום לעברית. ניתן לתרגם תבנית לעברית גם בלי הקבצים האלה, אולם זה הופך את העבודה לבעייתית ומסורבלת במיוחד.
- תכונות מתאימות: אם אתם מתכננים אתר תדמיתי קטן, אין צורך בתבנית עם עשרות פיצ'רים, תוסף חנות גדול ושישה סוגים שונים של מצגת תמונות. חפשו תבנית שתתאים לטעמכם, וגם לצרכים שלכם. אם אינכם מבינים את כל המינוחים והאפשרויות, מומלץ להיעזר במפתח וורדפרס.
- תיעוד ותמיכה: ודאו כי יש לתבנית תיעוד והסברים מסודרים. תבניות הפרימיום הקיימות כיום מציעות מגוון עצום של אפשרויות התאמה ועיצוב – הכל דרך לוח הבקרה של התבנית. שיטת העבודה משתנה מתבנית לתבנית, ולכן חשוב מאוד שיהיה לתבנית תיעוד ותמיכה. בדקו בפורום התמיכה של יוצרי התבנית – האם הם עונים במהירות ובאדיבות לשאלות? האם הם מציעים פתרונות יעילים לבעיות של משתמשי התבנית? אם לא, ותרו על התבנית ומצאו אחרת.
- תבנית המיועדת לאתר וורדפרס: חלק ניכר מאתרי הפרימיום מציעים תבניות עיצוביות לסוגים שונים של אתרים, ולא רק לאתרי וורדפרס. שימו לב שאתם נמצאים בקטגוריה הנכונה, על מנת שלא תרכשו בטעות תבנית שאינה מתאימה לאתר וורדפרס.