[email protected] // 054-6566464

גיבוי אתר וורדפרס

נכתב ב-16 ביולי 2023

גיבוי אתר האינטרנט שלכם הוא פעולה חשובה, שלעתים קרובות שוכחים ומתעלמים ממנה, עד שמגיע רגע המשבר. פריצות לאתרי וורדפרס, ואתרים ישראלים בפרט, הן דבר שכיח. נכון, ברוב המקרים מדובר על פריצות השחתה פשוטות שקל לתקן, אבל לעתים מתרחשות תקלות אחרות, כמו נפילות שרת בשירות האירוח, מחיקה ידנית בטעות על ידי מישהו שיש לו גישה ל-FTP, צורך במעבר מיידי מהוסטינג להוסטינג, או סתם שדרוג אתר ועוד. באופן יחסי, קל לשחזר אתר וורדפרס המגובה בצורה טובה, וזה אפילו לא אמור לקחת זמן רב.

בכל הקשור לגיבויים, אחד הכללים החשובים הוא – Two is one, one is none. כלומר, לא מספיק לגבות, אלא צריך לשמור העתקים בשני מקומות לפחות. למשל – על השרת ועל הדיסק הקשיח שלכם, או על דיסק אחסון חיצוני כלשהו. רצוי שעותק אחד יישמר פיזית (דיסק קשיח חיצוני), ואחד בענן או בשרת האירוח.

גיבוי אתר וורדפרס

מה צריך לגבות באתר וורדפרס?

בוורדפרס אי אפשר פשוט לעשות "קופי פייסט" של קבצים ולהעביר את האתר ממקום למקום. יש צורך בגיבוי של כמה אלמנטים עיקריים:

  1. מסד הנתונים – מכיל את כל מה שכתבתם באתר – עמודים, פוסטים וגם הגדרות שתוספים שונים כתבו בתוך מסד הנתונים. שימו לב שגיבוי זה אינו כולל מדיה, כלומר – הוא אינו כולל תמונות ושאר קבצים שהעליתם לאתר במהלך תפעולו.
  2. התבנית העיצובית – קבצי התבנית העיצובית נמצאים בדרך כלל בתיקייה wp-content/themes. חשוב לגבות את הקבצים האלה בשלמותם, במיוחד לאחר שבוצעו שינויים בתבנית, ואם האתר שלכם מבוסס על תבנית-בת.
  3. תיקיית מדיה (uploads) – כל התמונות והקבצים שהעליתם אי פעם לאתר, נמצאים בתיקייה זו (אלא אם כן הוגדר אחרת בעת התקנת וורדפרס). לרוב, זו תהיה התיקייה הגדולה והכבדה מבין כל האלמנטים שיש לגבות. התיקייה נמצאת בספריית wp-content.
  4. תיקיית התוספים (plugins) – זה אינו גיבוי חובה. אם נעשה שימוש בתוספים סטנדרטיים באתר, ולא בוצעו בהם שינויים, אפשר להתקין אותם אחר כך מחדש, ממאגר התוספים של וורדפרס, בהנחה שמסד הנתונים גובה כראוי.

גיבוי אתר וורדפרס באמצעות תוסף

הדרך הנפוצה כיום לגבות אתרי וורדפרס היא באמצעות אתר המותקן במערכת. התוסף הפופולרי ביותר הוא UpdraftPlus, שבאמצעותו אפשר לגבות אתרי וורדפרס בקלות רבה. לאחר התקנת התוסף, תוכלו לבחור את תדירות הגיבוי האוטומטי שהוא מבצע (פעם ביום, בשבוע, בחודש וכו'), ואילו אלמנטים לגבות. אם הגיבוי קטן מספיק, התוסף יוכל לשלוח לכם אותו במייל, ואם לא – אפשר להעלות אותו לשירותי אחסון שונים כמו דרופבוקס.

יש מידה מסוימת של סיכון בהסתמכות על תוסף. ראשית, התוסף עלול להפסיק לעבוד, או לבצע את הגיבוי בצורה לא טובה. שנית, חלק מהתוספים לא תומכים היטב בעברית, והגיבויים הופכים לחסרי ערך ומלאים בג'יבריש. מומלץ לגבות באופן ידני את האתר, לפחות פעם אחת, ליתר ביטחון, ולבחור בשירותי אחסון שמבצעים גיבויים אוטומטיים.

גיבוי בשרת האחסון

רוב שירותי האחסון הטובים מציעים גיבוי יומי ושמירת גיבויים למשך 30 יום. בדרך כלל, אפשר גם לשחזר את האתר בלחיצת כפתור מהירה, ואין צורך בידע טכני כלשהו. לרוב, הגיבויים בשירות האחסון כוללים את כל הקבצים, ההגדרות ומסד הנתונים של האתר, ולכן מהווים אופציית גיבוי טובה, בנוסף לגיבויים שתבצעו עצמאית.

אם אתם מחפשים שירותי אחסון, אני ממליצה על סייטגראונד – רוב האתרים שלי מתאחסנים שם, ואני מרוצה מאוד מהמהירות, מהשירות ומשירותי הגיבוי.

גיבוי וורדפרס

גיבוי וורדפרס ידני

גיבוי מסד הנתונים

ניתן לגבות את מסד הנתונים של וורדפרס ידנית, דרך phpMyAdmin, למשל, והתהליך אינו מסובך במיוחד. אולם, אם אינכם מתמצאים בשימוש בממשק זה, המאפשר גישה למסדי הנתונים, אפשר בהחלט להשתמש בתוסף המבצע גיבוי של הדטה בייס.

גיבוי העיצוב וספריית המדיה של וורדפרס

לצורך גיבוי התבנית העיצובית, יש להשתמש בתוכנת FTP, המאפשרת לכם עיון בקבצים הנמצאים על שרת האירוח. אופציה נוספת, היא להיכנס לממשק הניהול של השרת (לינק לממשק נשלח אליכם כאשר רכשתם את ההוסטינג), ולחפש את כלי ניהול הקבצים. עם זאת, לעתים ממשק הניהול של הקבצים אינו נוח לשימוש, ועדיף לדעת להשתמש ב-FTP, שהוא פרוטוקול אינטרנט ותיק, המשמש להעברת קבצים. התקינו תוכנת FTP דוגמת FileZilla, היכנסו לשרת והעתיקו את התיקיות המתאימות אל הדיסק הקשיח שלכם.

ניהול אתרים - 25 שנות ניסיון ומקצועיות ללא פשרות!

צרו קשר והזניקו את האתר שלכם קדימה!