על טעויות משלמים בלקוחות: שגיאות נפוצות בבניית אתרים
נכתב ב-19 ביוני 2017
בניית אתר אינטרנט? מה הבעיה?! שני קליקים וחצי ואנחנו באוויר! לא צריך להוציא כסף על תכנון ואפיון, ובטח לא לשלם למעצב (יש יופי של תבניות), וגם לא צריך בכלל איש מקצוע – יש הכל מן המוכן ואפשר להשיק אתר תוך חצי יום עבודה. אז למה אתם בכלל גובים כסף על העבודה הזו?
מפתחי אתרים שומעים את הטיעונים האלה השכם והערב. הנחת היסוד של חברות ועסקים רבים בישראל, היא שהקמת אתר אינטרנט היא עניין פעוט, לא מסובך, ובעיקר – כזה שאין צורך להשקיע בו מחשבה, תכנון או כסף. זה אמנם נכון שאפשר להקים אתר אינטרנט בכמה קליקים, אבל לאחר שהקמתם אותו, נשאלת השאלה – האם זה אתר טוב? האם הוא משרת את העסק שלכם? האם הוא יביא לכם לידים ולקוחות? האם הוא מייצג אתכם נאמנה או שכבר היה עדיף שלא תקימו אותו בכלל?
עבור עסקים רבים, אתר האינטרנט הוא ערוץ הפרסום העיקרי, ולפעמים היחידי. בניית אתר אינטרנט ללא מחשבה, תכנון או הסתייעות באנשי מקצוע, תגרום לכך שהאתר אמנם יהיה באוויר, אולם הוא בעיקר ישמש אתכם לייצור רוח – במקום רווח.
אפשר לעשות הרבה מאוד שגיאות וטעויות במהלך בניית אתר. הנה כמה מהנפוצות שבהן:
אתר ללא מטרה
בשל הקלות הטכנולוגית והאפשרות להקים אתרים ללא עלות, או בעלות מזערית, עסקים רבים נוטים להקים אתר רק בשביל להגיד שיש להם אתר. אתר שנבנה ללא מטרה, ללא תכנון וללא מחשבה, לא יעבור את "מבחן המצמוץ" – הגולשים שופטים את האתר שלכם בתוך שניות. אם לא הצלחתם ללכוד את תשומת לבם ולעניין אותם לפני שהם מיצמצו – הם יעזבו את האתר וסביר להניח שלא יחזרו אליו.
זמני טעינה ארוכים
בהמשך למבחן המצמוץ – זמני טעינה ארוכים יגרמו לגולשים לנטוש את האתר. אם בעבר דובר על זמן טעינה אופטימלי של עד 3 שניות, הרי שהיום השאיפה היא שהאתר ייטען בפחות משתי שניות, ועדיף – בפחות משנייה אחת. הסבלנות של המשתמשים הולכת ומתקצרת, ואין ברירה אלא להתמודד עם העניין. בנוסף, גוגל לא אוהב אתרים איטיים, ומדרג אותם נמוך בתוצאות החיפוש. זמני טעינה איטיים של אתר יכולים לנבוע מגורמים רבים כמו בחירת אחסון שגויה, אתר עם אלמנטים מיותרים, קוד גרוע, ניהול אתר לקוי, תמונות כבדות ועוד.
ניווט מבלבל
האם אתם באמת צריכים תפריט נפתח עם 40 לינקים שונים? האם הוא באמת צריך אפקטים ואנימציה? האם העמודים החשובים באמת נמצאים במיקום בולט בתפריט? האם בכלל אפשר למצוא מידע בתוך האתר שלכם, או שהגולש הולך בו לאיבוד? ניווט גרוע יגרום לתסכול אצל המשתמש, ולרוב הוא לא יתאמץ יותר מדי ויעבור לאתר הבא.
אתרים לא רספונסיביים וחוסר התאמה לדפדפנים
בעידן בו רוב האנשים גולשים באמצעות הסלולרי רוב הזמן, נראה היה שרספונסיביות תהיה דבר מובן מאליו. אולם, גם היום, אפשר למצוא אתרים רבים שלא נטענים היטב בטלפונים סלולריים ומפסידים 30%-75% מהלקוחות שלהם, רק בגלל עניין טכני "פעוט".
האם אתם יודעים באיזה דפדפנים משתמשים הגולשים שלכם? איך האתר שלכם עולה בפיירפוקס? ובאופרה? האם מישהו טרח לבדוק? לא? חבל.
שימוש בפלאש וטכנולוגיות עתיקות אחרות
הידעתם שבטלפונים הסלולריים שלכם אי אפשר לראות פלאש? הידעתם שמדובר בטכנולוגיה בעייתית, לא רספונסיבית, אנטי-משתמש, שמהווה חור אבטחה עצום בכל אתר? אנחנו בשנת 2017 – אין סיבה שיהיה לכם פלאש באתר.
תוכן לא מעודכן
זה נשמע טריוויאלי, אבל עסקים רבים מקימים אתר ולא מוצאים את הזמן לנהל ולעדכן אותו. אחד הדברים המזיקים ביותר לעסק, הוא אתר עם מידע שגוי ולא מעודכן – בייחוד אינפורמציה בסיסית כמו מספר טלפון, אימייל או כתובת. תוכן לא מעודכן גורם לאתר שלכם להידרדר בתוצאות החיפוש, וכמובן מביא לאובדן לידים ולקוחות פוטנציאליים.
ערפול והסתרה
עמוד אודות בלי מידע על בעל העסק, הסתרה או העלמה של טלפונים ומיילים או כל מידע אחר על הבעלים והצוות, אתר בלי תיק עבודות, טקסט גנרי עבור ה"חזון" של החברה, אתר ללא תמונות של ההנהלה – כל אלה הן טעויות נפוצות, שנובעות מחוסר הבנה בסיסי בתכנון אתר. הלקוחות שלכם רוצים לדעת מי עומד מאחורי החברה, עם מי אפשר לדבר, מה ההיסטוריה שלכם ומה עשיתם בשוק. בלי המידע הזה – הם פשוט יתעלמו מכם ויחפשו את מה שהם צריכים אצל המתחרים.
לינקים שבורים
למרות שדפי 404 יכולים להיות משעשעים, הגולשים לא אוהבים להיתקל בהם ומעדיפים אתרים שהלינקים בהם עובדים.
אנליטיקס? מה זה?
מדהים, אבל עדיין קורה: גם כיום, ישנם אתרים רבים שלא מכילים רכיב של ניתוח סטטיסטיקות גלישה באתר, כמו אנליטיקס. במצב כזה, בעלי האתרים לא יודעים דבר על האתר שלהם – אין להם מושג כמה אנשים נכנסים לאתר ביום, אם בכלל; הם לא יודעים כמה זמן הגולשים שוהים באתר; הם לא יודעים מהם העמודים הפופולריים באתר ואיך הגולשים מנווטים בו; הם לא יודעים איפה נקודות החולשה ומה כדאי לשפר, ועוד ועוד. לעתים דווקא מותקן רכיב סטטיסטיקה, אבל אף אחד לא בודק אותו או מתייחס אליו, מכיוון שאף אחד לא מנהל את האתר – והתוצאה זהה.
תמונות גרועות
תמונות מטושטשות, תמונות מעוותות, תמונות שלא מתאימות לעסק ולא מושכות את העין, שימוש בתמונות גנריות שכולם משתמשים בהן (ע"ע "הנושפת בסביון"), תמונות שלא נראות היטב בסלולרי ועוד. בעידן שבו לגולשים כבר אין כמעט סבלנות לקרוא, והם מסתמכים בצורה משמעותית על תמונות – אסור להתעלם מהאלמנט הוויזואלי באתרי אינטרנט.
טעות, טועים, טעינו
רבות מהטעויות שכתבתי עליהן, נובעות מתכנון לקוי של האתר ומחוסר מקצועיות של בונה האתרים. אפשר בהחלט להימנע מהטעויות האלה על ידי אפיון אתר יסודי ונכון.
החדשות הטובות הן, שגם אתר מלא טעויות הוא לא סוף העולם (וגם לא סוף העסק). באמצעות ניהול אתרים מקצועי, אפשר לתקן, לאושש ולשפר, ולהפוך גם אתר גרוע לאתר טוב, שמשרת את העסק שלכם.