העברת אתר וויקס לוורדפרס
נכתב ב-4 בינואר 2022
מי שלא עושה, לא טועה. אם עשיתם את הטעות ובניתם אתר וויקס, אף פעם לא מאוחר לתקן. למעשה, כדאי לתקן כמה שיותר מהר, מכיוון שאתר וויקס לא מתאים לשימוש עבור עסקים, חנויות וירטואליות או אתרי תוכן גדולים. למה עדיף וורדפרס על וויקס – כי קוד סגור זה מהשטן.
בכל מקרה, זה נהדר שהגעתם למסקנה הנכונה, והחלטתם להחליף את אתר WIX שלכם באתר וורדפרס. העברת אתר מוויקס לוורדפרס היא אפשרית, אבל חשוב מאוד להבין שלא מדובר בהעברה מסודרת כמו שניתן לעשות בין מערכות קוד פתוח שונות (וויקס אינה מערכת קוד פתוח, היא קוד סגור). למעשה, כאשר מדברים על העברת אתר וויקס לוורדפרס, מתכוונים להקמת האתר מחדש. הנחמה היחידה היא שאין צורך לכתוב מחדש את כל התכנים או לצלם מחדש את התמונות, אבל ההעברה צריכה להתבצע ידנית. אם אתם רוצים לחסוך לעצמכם זמן, טרחה והרבה עצבים – שלמו לאשת מקצוע שתעשה את ההעברה בשבילכם. עם זאת, אתם בהחלט יכולים להעביר את האתר לבד. הנה השלבים להעברת אתר וויקס לוורדפרס.
שלב ראשון – רכישת אחסון מתאים
עד עכשיו האתר שלכם התאחסן בשרתים של וויקס, כי לא היתה לכם אופציה אחרת. עכשיו, כשאתם עוברים לוורדפרס, אתם צריכים לרכוש אחסון עצמאי. אל חשש, לא מדובר בתהליך מסובך, וחברת אחסון האתרים תשמח לעזור לכם בבחירת חבילת האחסון המתאימה לכם ביותר. ההמלצה שלנו – אם האתר שלכם ישראלי, כדאי לכם לבחור בשירותי הוסטינג ישראלים. ובכל מקרה, כדאי לבחור חבילת אחסון שיש בה נפח של 1 ג'יגה לפחות. הנה עוד כמה דגשים לגבי בחירת אחסון לאתר וורדפרס.
שימו לב שבשלב זה אנחנו עדיין לא מעבירים את הדומיין לאחסון החדש.
שלב שני – התקנת וורדפרס
לאחר שתרכשו את האחסון, תקבלו לינק לגישה לשרת, שדרכו תוכלו להתקין את מערכת הוורדפרס באופן עצמאי. אופציה נוספת היא להיעזר לשם כך במקצוענים בתחום בניית אתרי וורדפרס. בשלב הזה, האתר עדיין לא יישב על הדומיין שלו, אלא על URL זמני, מה שיאפשר הקמת הוורדפרס בצורה נוחה ורגועה, והעתקת כל התכנים מהוויקס בלי לאבד שום דבר בדרך. העברת הדומיין לאחסון החדש תתבצע בשלב הסופי בלבד.
שלב שלישי – התקנת תבנית עיצובית
אם בחרתם להקים את האתר שלכם עצמאית, זה השלב שבו תרצו לבחור תבנית עיצובית מתאימה ולהתקין אותה. אתם יכולים גם להזין את התכנים עם אחת מתבניות ברירת המחדל של וורדפרס ולהחליף תבנית לאחר מכן, אבל מומלץ להזין את התכנים על התבנית הנבחרת, כדי לקבל תמונה ברורה של איך האתר ייראה. סידור הטקסטים והתמונות עשוי להשתנות מתבנית לתבנית.
שלב רביעי – העתקת התכנים מאתר ה-WIX
אנחנו בכוונה לא מדברים כאן על גיבוי או העברת תכנים אוטומטית, פשוט מפני שהדבר לא מתאפשר באתרי וויקס. חלק מהטקטיקה של WIX הוא להקשות על יציאה ועזיבה של המערכת, וזו למעשה הטקטיקה של כל מערכות הקוד הסגור – המטרה היא להשאיר את המשתמש כבול לספק אחד, עם מעט מאוד יכולת להשתחרר. למרות שמדובר בתהליך קצת איטי ומציק, זה עדיין אפשרי, עם קצת מאמץ. בשלב זה, אנחנו פשוט צריכים להעתיק את כל התכנים מהאתר הקיים – בעיקר טקסטים ותמונות. מומלץ ליצור תיקייה מסודרת במחשב או בגוגל דוקס, ולהעתיק ולשמור את העמודים והתמונות בצורה מסודרת. צרו מסמך נפרד לכל עמוד. אתם יכולים גם לעבוד עם מסמך אחד שיכיל את כל העמודים, אבל חשוב לתת כותרות מתאימות לכל עמוד, כדי שיהיה ברור איפה כל עמוד או פוסט מתחיל ונגמר.
שמרו את כל התמונות עם שמות ברורים (באנגלית ולא בעברית). אם הטמעתם סרטונים באתר, העתיקו את הלינקים ומקמו אותם במסמך בהתאם למיקום שלהם בעמוד. אל תשכחו להעתיק את הלוגו ו/או אייקונים או אלמנטים גרפיים אחרים שיש באתר.
אם האתר גדול מאוד, העתקת התכנים תיקח זמן רב. ייתכן שתוכלו להיעזר בכלי סקרייפינג – שיכול להעתיק אתר באופן אוטומטי. לא תמיד הכלים האלה מצליחים לבצע העתקה מושלמת, אבל שווה לנסות. רובם זמינים בחינם. חלק מהם אפילו לא מצריכים התקנה, ומגיעים כתוסף לדפדפן.
לגבי לינקים בתוך הטקסטים, חשוב להבחין בין לינקים חיצוניים (לאתרים אחרים) ולינקים פנימיים (לעמודים אחרים באתר שלכם). לינקים חיצוניים אפשר להשאיר ולהעתיק כמות שהם לאתר הוורדפרס, אולם אין להעתיק לינקים פנימיים, משום שמבנה הקישורים בוורדפרס יהיה שונה ממה שהיה בוויקס, ולכן אין טעם להעתיק לינקים פנימיים.
שלב חמישי – אלמנטים נוספים באתר
יש אלמנטים שלא תוכלו להעתיק מוויקס לוורדפרס, ותצטרכו ליצור מחדש. למשל, טופס צור קשר או פופ אפ באתר. צרו רשימה עם כל האלמנטים שיש להתקין באתר הוורדפרס שלכם, כדי שלא תשכחו משהו חשוב.
שלב שישי – שמירת קישורים לטובת הפניות
בהנחה שאתם לא מחליפים דומיין, ולמרות שאתרי וויקס לא מקודמים טוב בגוגל, חשוב מאוד לבצע הפניות (רידיירקטים) כדי לשמור על מיקום האתר בגוגל (בהנחה שהיה כזה בכלל). עברו על העמודים השונים והעתיקו את ה-URL שלהם לקובץ אקסל. בעמודים רגילים, יכול להיות שתוכלו לשחזר את מבנה הקישורים אחד לאחד (כלומר, עמוד שהכתובת שלו היתה mysite.com/about יוכל להיות באותה כתובת גם באתר וורדפרס החדש שלכם). אולם, במקרים מסוימים תצטרכו להגיד לגוגל לאן עבר העמוד שהיה בוויקס. למשל, אם היה לכם פוסט בבלוג, מבנה הקישורים לא יהיה אותו דבר כמו בוורדפרס ויש צורך לבצע הפניה. את הרידיירקטים אפשר לבצע באמצעות תוסף כמו Redirection או על ידי עריכת קובץ htaccess בשרת (אל תיגעו בו אם אתם לא יודעים מה לעשות).
שלב שביעי – הזנת התכנים בוורדפרס
לאחר שהעתקתם את כל התכנים מאתר הוויקס, הגיע הזמן להזין אותם בוורדפרס. אתם יכולים ליצור עמוד-עמוד ולהעתיק את התוכן, או ליצור קודם את כל העמודים הנדרשים, ורק אז להיכנס לכל עמוד ולהעתיק אליו את התכנים הנדרשים. שימו לב, כאשר אתם מדביקים טקסט שהועתק מאתר אחר, הדביקו אותו באמצעות CTRL + SHIFT + V (ולא רק CTRL + V – הדבק רגיל). השימוש ב-SHIFT מנקה את הטקסט מקוד שהועתק מאתר אחר ומונע שיבושים ותקלות בקוד הקיים.
שלב שמיני – הזנת אלמנטים נוספים בוורדפרס
אחרי שהעתקתם את כל התכנים, עברו על הרשימה שיצרתם בשלב החמישי, והתקינו כל מה שצריך באתר החדש שלכם. לוורדפרס יש עשרות אלפי תוספים חינמיים זמינים לשימוש, וסביר להניח שתמצאו תוסף לכל צורך שיש לכם באתר. מומלץ להתקין מינימום תוספים ולא להגזים – ריבוי תוספים עלול להאט את האתר ולפעמים אף לגרום להתנגשויות ותקלות. אם חוויתם תקלה, נסו לכבות תוספים ולראות מי מהם גורם לה. ברוב המקרים, יש לכם אפשרות למצוא תוסף חלופי שלא גורם לבעיות.
שלב תשיעי – העתקת קוד אנליטיקס והפניות
אם היה לכם באתר קוד אנליטיקס, טאג מנג'ר, פיקסל של פייסבוק או קודים חיצוניים אחרים, זה הזמן להעביר אותם לאתר הוורדפרס החדש שלכם. מומלץ מאוד לא לעשות זאת באמצעות תוספים, אלא להשתמש בתבנית בת כדי להזין את כל הסקריפטים הנדרשים. אם אתם לא יודעים איך ליצור תבנית בת – מומלץ לפנות למישהי שמתמצאת היטב בוורדפרס. אל תשכחו לבצע הפניות לעמודים שמבנה הקישורים שלהם השתנה.
שלב עשירי – וידוא הריגה
עברו על אתר הוויקס שלכם והיפרדו ממנו לשלום, תוך שאתם מוודאים שהעתקתם את כל מה שצריך, שמרתם את כל התכנים בצורה מסודרת ולא פיספסתם שום סקריפט או פונקציה.
שלב אחרון – העברת הדומיין
כעת אתם יכולים לעדכן את אומת האינטרנט שיש לכם אתר חדש בוורדפרס. גשו לרשם הדומיינים שלכם (הספק שממנו רכשתם את הדומיין) ועדכנו את ה-DNS על מנת שמי שנכנס לכתובת האתר, יגיע לשרת האחסון החדש. המשיכו לעקוב אחר האתר ולוודא שלא חסר לכם כלום (תמיד אפשר להוסיף ולתקן). ברוכים הבאים לעולם הפתוח והחופשי של וורדפרס! תיהנו!