[email protected] // 054-6566464

תחזוקת אתר אינטרנט – פעולות שכדאי לבצע בשוטף

נכתב ב-2 בנובמבר 2020

תחזוקת אתר אינטרנט

מה עולה לכם בראש כשאתם חושבים על ניהול אתרים? ומה זאת אומרת, אתם לא חושבים על ניהול אתרים?! זה נושא חשוב מאוד! סליחה. כן. ובכן – הקונספט של ניהול אתרים מעורר בדרך כלל אסוציאציות של פעולות מורכבות ו"כבדות", כמו טיפול בתקלות, שינוי עיצוב, קידום במנועי חיפוש ועוד. נכון, אלה דברים שצריך לעשות כדי להחזיק אתר תדמיתי או אתר תוכן איכותי. עם זאת, התחזוקה השוטפת של אתרי אינטרנט כוללת גם פעולות פשוטות, רגילות וקלות לביצוע, שדווקא בגלל שהן כאלה, יש הנוטים לשכוח אותן ולהתעלם מהן.

אם נשווה תחזוקת אתר לתחזוקת בית או דירה – לא כל יום צריך להחליף את היסודות, לצבוע את הקירות או לעשות רובה במקלחת, אבל כדאי לנקות אבק, לשטוף כלים, לוודא שיש לכם מפתח ספייר ומדי פעם גם לבדוק שאין חורים בגג.

מה כוללת תחזוקת אתר בשוטף?

  1. האתר באוויר? זה אולי נשמע טיפשי או מובן מאליו, אבל זה גם משהו שצריך לבדוק – האם האתר עולה? אתרים תדמיתיים, למשל, לרוב לא מטופלים ומתוחזקים על בסיס יומיומי. ולפעמים בעל האתר פשוט לא נכנס אליהם במשך ימים ואפילו שבועות. אם בחרתם שירותי אחסון איכותיים, סביר להניח שהאתר יישאר באוויר גם בלי שתבדקו אותו כל חמש דקות, אבל עדיין יכולים להתרחש כל מיני אירועים לא צפויים – נפילת שרת, החלפת DNS שלא שמתם אליה לב, תוסף שגרם לאתר לקרוס, פריצה לאתר, מחיקת נתונים ועוד. לכן, כדאי לבקר באתר לכמה שניות על בסיס יומיומי, רק כדי לראות שהוא עדיין חי ומתפקד. שוב, זה נשמע טריוויאלי, אבל אתר שיורד מהאוויר למשך כמה ימים עלול להידרדר במהירות בתוצאות החיפוש, שלא לדבר על הלקוחות שמחפשים אתכם ולא מוצאים.
  2. גיבויים: גיבוי אתרים הוא עניין שאי אפשר להדגיש אותו יותר מדי, ולמרות חשיבותו העליונה, הוא מוזנח לעתים קרובות. אפשר לעשות גיבויים יזומים וידניים, להיעזר בשירותי האחסון או להתקין תוסף לוורדפרס שמבצע גיבויים על פי לו"ז מוגדר מראש. גיבוי אתר מלא (מסד נתונים, מדיה, תבניות וגם תוספים) עשוי להיות הדבר היחידי שיציל את האתר שלכם במקרה של קטסטרופה.
  3. בדיקת מהירות: גם אם לא עשיתם שינויים מהותיים בעיצוב או בתוכן האתר, כדאי לבדוק את מהירות העלייה שלו על בסיס קבוע. בשרתי אירוח משותפים, למשל, האתר שלכם עלול להפוך לאיטי לא בגלל אוזלת היד שלכם, אלא בגלל "שכן" בעייתי. התקנת תוסף תמים בוורדפרס יכולה לעלות לכם בשנייה או שתיים של זמני טעינה. תוסף קאש יכול לעשות יותר נזק מתועלת. אנימציה או תמונה כבדה שהועלו לאתר בצורה שגויה יכולות לתקוע אותו. ועוד ועוד. ישנם מגוון כלים שבודקים את מהירות עליית האתר – מפינגדום ועד גוגל. אם האתר שלכם עלה ב-2 שניות לפני שבוע, ועכשיו פתאום הוא נטען ב-5 שניות, סימן שמשהו לא בסדר. בדיקת המהירות מאפשרת לכם להיות עם האצבע על הדופק ולגלות תקלות חמורות באתר לפני שהן משביתות אותו לגמרי.
  4. בדיקת טראפיק ואנליטיקס: כמי שעוסקת בניהול אתרים על בסיס קבוע, תמיד מפתיע אותי לגלות שיש אתרים שאין להם אנליטיקס או כלי דומה לבדיקת טראפיק, ועוד יותר מוזר – שיש אנשים שלא בודקים את האנליטיקס בכלל. גם אם אתם לא עוסקים בקידום האתר והוא שם לקישוט, צריך לבדוק מה קורה בו מבחינת טראפיק, לפחות פעם בכמה ימים. ראשית, טראפיק שצנח באופן דרסטי ופתאומי עשוי להעיד על תקלה באתר או בעיה חמורה במיקום האתר במנועי חיפוש. שנית, זינוק משמעותי בטראפיק (בגלל פרסום אקראי שלא אתם אחראים לו, שיתוף מסיבי ברשתות חברתיות וכו') הוא הזדמנות שאתם בוודאי לא רוצים לפספס (במקרה הטוב), או בעיה תדמיתית קשה שיש לטפל בה בדחיפות (במקרה הרע, עקב פרסום שלילי כלשהו).
  5. סריקה לאיתור קוד זדוני: חלק לא קטן מפריצות לאתרי וורדפרס, למשל, לא מאותרות במשך תקופה ארוכה, משום שהן לא מותירות עקבות שניתן לראות. בדרך כלל מגלים פריצות כאלה כאשר גוגל או הדפדפן של הגולש מציגים התראה לפני כניסה לאתר, או כשהגולשים מתחילים להתלונן על בעיות באתר (הפניות מוזרות, אלמנטים שלא נטענים וכו'). ביצוע סריקה למציאת וירוסים, על בסיס קבוע, יסייע לכם לאתר בעיות כאלה ולטפל בהן במהירות.
  6. בדיקת לינקים שבורים: אתרים לא נשארים באוויר לנצח. עמודים זזים. אנשים מוחקים תכנים. וכך, יכול להיות מצב שבו קישרתם לאתר או עמוד כלשהו במאמר שכתבתם, או הצגתם לינק לפרויקט שביצעתם עבור לקוח, ובחלוף השנים – החומר פשוט נמחק. מדי פעם, כדאי לבדוק מה מצב הלינקים היוצאים באתר שלכם. אפשר לעשות זאת באמצעות כלים חינמיים שונים.
  7. של מי הטלפון הזה? ושל מי התמונה הזו? ומי זה מוישה זוכמיר, הוא לא עובד פה כבר משנת 1989! בקיצור, הבנתם את הרעיון. אם יש לכם אתר תדמיתי, בדקו מדי פעם שכל הפרטים בו נכונים – ממספר הטלפון, דרך התמונה שלכם ועד בעלי התפקידים. זה עניין כל כך בסיסי, שהוא עובר מתחת לראדר של הרבה בעלי עסקים. מידע לא עדכני באתר הוא דרך מצוינת לאבד לקוחות.
  8. בדיקת טופס יצירת קשר: אתרים רבים מסתמכים על טופס צור קשר כאמצעי עיקרי לקבלת הודעות מלקוחות וגולשים. קודם כל, מומלץ להציג כתובת מייל וטלפון במקום בולט באתר, ולא להסתמך רק על טופס, שחלק מהאנשים לא אוהבים למלא. דבר שני, אם כבר יש לכם טופס, כדאי לבדוק אותו מדי פעם – האם הוא עובד בצורה תקינה? האם ההודעות מגיעות לאינבוקס שלכם או לספאם? האם כתובת המייל שהזנתם בו נכונה? בדיקה פשוטה שכזו, במסגרת תחזוקת האתר, תעזור לכם לשמור על קשר עם הלקוחות ותמנע אובדן לידים.

ניהול אתרים - 25 שנות ניסיון ומקצועיות ללא פשרות!

צרו קשר והזניקו את האתר שלכם קדימה!