וורדפרס: מיתוסים, אגדות אורבניות ושטויות לא נכונות
נכתב ב-24 באוגוסט 2022
אנחנו בשנת 2022, וורדפרס קיימת כבר שנים רבות, ועדיין אני נתקלת בכל מיני קונספציות שגויות שהשתרשו בכל מה שקשור למערכת ניהול התוכן הפופולרית ביותר בעולם. וורדפרס לא מושלמת והיא לא תמיד הפתרון בכל מה שקשור לפיתוח אתרים, אבל היא מערכת מצוינת שיכולה להוות בסיס לכמעט כל סוג אתר שתרצו. הנה כמה מהמיתוסים השגויים שקשורים לוורדפרס:
וורדפרס מיועדת רק לבלוגים
זה היה נכון בערך לחמש דקות לפני 19 שנה, כשוורדפרס החלה את דרכה, אבל גם אז היה אפשר להקים אתרי תדמית עם וורדפרס. היום, המערכת כל כך משוכללת, עד שהיא הפכה לכמעט ברירת המחדל לאתרי סחר, אתרי תוכן גדולים, אתרי תדמית וכן, גם בלוגים. וורדפרס יכולה לשמש פלפטפורמה לאתר קטן, בינוני או גדול. היא לא פתרון מושלם בכל המקרים, אבל היא בהחלט פתרון מצוין עבור חלק ניכר מהצרכים.
וורדפרס לא מאובטחת מספיק ואתרי וורדפרס נפרצים כל הזמן
כן, אתרי וורדפרס נפרצים כל הזמן. אין מערכת שמאובטחת ב-100%. אבל אחת הסיבות שאתרי וורדפרס נפרצים כל הזמן, היא שהם מאוד פופולריים ומהווים מטרה מועדפת על מריצי סקריפטים למיניהם. גם אם אתם לא מומחי סייבר-סייבר, אתם יכולים לאבטח את אתר הוורדפרס שלכם בכמה צעדים די פשוטים. יתרה מכך – דאגו לגיבויים שוטפים לאתר ולא תצטרכו לדאוג בכלל, כי במקרה הכי גרוע תוכלו לשחזר את האתר בלחיצת כפתור.
צריך לדעת תכנות או עיצוב כדי להשתמש בוורדפרס
זה מעולם לא היה נכון. היום, אתם לא צריכים אפילו לראות שורה אחת של קוד כדי להקים ולנהל אתר פונקציונלי. למעשה, וורדפרס עושה היום יותר מאמצים מבעבר להרחיק את המשתמש מהקוד ולתת לו כלים אחרים לקונפיגורציה של האתר.
וורדפרס מוגבלת עיצובית
אין שום מגבלה עיצובית לוורדפרס. אפשר להקים איתה אתרים פשוטים עם תבנית מוכנה (ויש מאות אלפי תבניות כאלה בשוק), ואפשר ללכת למעצב ולמתכנתת ולבנות אתר וורדפרס בעיצוב מקורי. הכל שאלה של תקציב. יש גם את "כל אתרי הוורדפרס נראים אותו דבר" – זה לא אתרי וורדפרס שנראים אותו דבר, אלא אתרים באופן כללי. בכל כמה שנים יש טרנדים עיצוביים כאלה ואחרים, וכולם מתיישרים לפי האופנה. עיצוב מוכר הוא לאו דווקא חיסרון – מבנה דומה בהרבה אתרים הוא נוח למשתמש, שיודע בדיוק איפה לחפש את התפריט הראשי, האייקון של עגלת הקניות וכו'. וחוץ מזה, פשטות עיצובית בדרך כלל טובה גם למשתמש וגם לאתר עצמו. יותר מדי זיקוקי דינור ונצנצים בעיצוב לאו דווקא תורמים לחוויית משתמש, המרות ומכירות. שוב, אם מקוריות עיצובית דרמטית חשובה לכם, שכרו את שירותי של מעצבת אתרים איכותית.
אתרי וורדפרס הם איטיים
יש המון אתרי וורדפרס איטיים, אבל זה לא בגלל וורדפרס עצמה (לא רק, בכל אופן). אין ספק שיש עוד מקום לשיפורים ואופטימיזציה ברמת הליבה של המערכת, אבל ברוב המקרים, אתרי וורדפרס איטיים בגלל המשתמשים ובגלל פרקטיקות גרועות, שכוללות התקנת-יתר של תוספים, שימוש מופרז בבוני עמודים ויזואליים כמו אלמנטור, אחסון על גבי שרתים גרועים ועוד.
וורדפרס קשה לשימוש (יותר מוויקס)
לא עשיתי מחקר שבודק באופן אובייקטיבי באיזו מערכת קל יותר להשתמש. לוורדפרס יש הרבה יותר אפשרויות מוויקס או ממערכות סגורות אחרות, ולכן היא עלולה להיראות מסובכת יותר. מצד שני, כל מערכת תוכן (או מערכת בכלל) דורשת למידה מסוימת. לא חייבים לנצל את כל הפונקציונליות שיש בוורדפרס. אפשר פשוט לכתוב עמודים ופוסטים, ועדיין יהיה לכם אתר מצוין (כי התוכן הוא המלך הבלתי מעורער, תמיד). לא חייבים להתקין אלף תוספים, לא חייבים להשתמש בבונה העמודים הוויזואלי (גוטנברג), לא חייבים להוסיף אלף פיצ'רים מיותרים. אפשר להתקין את וורדפרס אוטומטית בכל אחסון אתרים נורמלי, ומיד להתחיל לכתוב. אם רוצים ללמוד איך לעשות משהו במערכת, יש המון מידע שם בחוץ – בעברית ובאנגלית, בפורמט טקסטואלי וגם סרטונים וקורסים שונים. כל מערכת דורשת למידה, ואם אתם רוצים לנהל אתר טוב, תצטרכו ללמוד את המערכת, גם אם מדובר בוויקס או בכל פלטפורמה אחרת.
וויקס עדיפה על וורדפרס כי היא זולה יותר
הפיצ'רים הבסיסיים של וויקס מוצעים בחינם. עם זאת, כשתתחילו לחפש אפשרויות מורכבות יותר עבור אתר רציני יותר, תצטרכו לפתוח את הארנק. באתרי וויקס יש עלויות נסתרות לא מעטות, שלא תמיד ניתן לצפות או לתכנן אותן. אתר מבוסס וויקס יכול בהחלט להיות יותר יקר מאתר וורדפרס בטווח הארוך, כי שירותי האחסון של וויקס יקרים יותר משירותי אחסון עצמאיים, ועל כל פונקציה מתקדמת תידרשו לשלם סכומי כסף נוספים. וזה עוד בלי לומר מילה על העובדה שוויקס היא מערכת תוכן סגורה, שלא מאפשרת לכם לייצא את התכנים שלכם ולהשתחרר ממנה. בוורדפרס אין בעיה כזו.
וורדפרס זה אלמנטור ואלמנטור זה וורדפרס
אלמנטור הוא תוסף פופולרי מאוד לבניית עמודים בוורדפרס. הוא מאפשר בניית עמודים מורכבים בלי לדעת קוד או עיצוב. אבל הוא לא רכיב חיוני בוורדפרס ואפשר לבנות אתרים מורכבים גם בלעדיו. הפופולריות שלו הפכה אותו לשם נרדף לוורדפרס, אבל יש לו גם חסרונות לא מעטים, ובעיקר הנטייה שלו ליצור אתרים כבדים, מה שפוגע בביצועים של האתר ובעקיפין גם ב-SEO.